Hög arbetslöshet bland bibliotekarier födda utanför Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland utrikes födda bibliotekarier och arkivarier är fyra gånger högre än för inrikes födda. Det visar en granskning som Magasin K, fackförbundet DIK:s tidning, har gjort.  

-Arbetslösheten är 13.4 % för utrikes födda och 3,2 för dem som är födda i Sverige säger Rebecka Gordan, journalist på Magasin K. 

Magasin K har samkört Statistiska Centralbyråns yrkesregister med arbetsförmedlingens statistik över arbetssökande. Skillnaden bland bibliotekarierna och arkivarierna är större än genomsnittet bland akademiker. Det är också bland bibliotekarierna och arkivarierna som mångfalden är sämst inom DIK, facket for kultur, kommunikation och kreativ sektor.  

Forskningen pekar på flera orsaker – utbildning, språk och  diskriminering. 

 -Det kan vara så att den utbildning man har inte matchar de kraven som ställs i Sverige och när det gäller språk så visar det sig att arbetsgivare lägger större vikt vid svenska språket än vi tidigare trott, säger Rebecka Gordan. 

-Sedan har vi diskrimineringen som finns på arbetsmarknaden i alla branscher, tillägger hon.

Inte förvånad

Anna Troberg, förbundsordförande för DIK är inte förvånad över de siffror som Magasin K tagit fram, och konstaterar att facket behöver göra mer. 

-Som fackförbund är det jätteviktigt att vi representerar alla medlemmarna och ser till att alla har en möjlighet att få ett jobb som reflekterar den utbildning man har, oavsett vem man är, säger hon. 

Troberg tror att rekryteringsprocesserna präglas av fördomar som finns i samhället i stort och tycker att det är orimligt att viktig kompetens går förlorad. 

-Man anställer på bibliotek ganska ofta människor som inte har en bibliotekarieutbildning. Då kan man tycka att det är sorgligt att vi har en massa människor med rätt utbildning men som ändå inte får jobb på grund av vem de är, säger Anna Troberg.

Andra kompetenser

-Om man tänker att svenska språket är bristfälligt, ja, det är någonting man kan lära sig. Det finns massor med andra kompetenser, t. ex ett annat språk än svenska, litteraturkompetens på andra språkområden som man kanske har mig sig. Vi har inte råd att se den här kompetensen försvinna till andra jobb, säger DIK:s förbundsordförande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.