Gyllene grynings flagga tillsammans med den grekiska under en demonstration i Aten. Foto: Scanpix.

Högerextrema blir av med partistöd

Uppdaterad
Publicerad

Det högerextrema partiet Gyllene gryning med 18 platser i det grekiska parlamentet blir av med sitt partistöd. Åklagare väntas inom några dagar lägga fram nya åtalsakter mot ledamöter från partiet.

Den ilska som mordet på hip hop-artisten Pavlos Fyssas utlöste har fått grekiska myndigheter att vidta åtgärder mot partiet, som länge anklagats för brottslig verksamhet men uppenbarligen haft skydd inom poliskåren. Fyssas mördades av en partisympatisör som öppet kallar sig nazist.

Parlamentet röstade på onsdagen med siffrorna 300-235 för att dra in Gyllene grynings partistöd. Hittills i år uppges partiet ha fått motsvarande cirka 10 miljoner kronor. Partiet hävdar att beslutet är författningsstridigt, deltog inte i omröstningen och marscherade ut efter debatten.

Gyllene gryning

Nya åtalspunkter

Nya åtalsakter förbereds mot tre parlamentsledamöter som förra veckan blev av med sin parlamentariska immunitet, uppger en rättskälla. Tre andra, däribland partitopparna Nikos Michaloliakos och Christos Pappas, sitter i ett högsäkerhetshäkte i Aten, anklagade för att ha lett eller hört till en kriminell grupp.

Prisar insatserna

Thorbjørn Jagland, chef för Europarådet, lovordade insatserna mot Gyllene gryning under ett besök i Aten:

– Man har inte lov att utföra våldsdåd under täckmanteln av politisk gruppering eller politisk ideologi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gyllene gryning

Mer i ämnet