Orle Gniazdo är en av de festivaler som människorättsorganisationerna i Polen ser växer sig starkare. Foto: www.festiwalorlegniazdo.pl

Högerextrema festivaler oroar

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationer varnar för att vit makt-musik växer sig allt större i Polen.

Även tidigare har det funnits konserter i Polen där ”den vita rasen” hyllas medan bland andra judar, romer och hbtq-personer utsätts för hatiska yttranden. Men aldrig tidigare har det skett i så stor skala och så öppet som nu, skriver NRK.

”Stort problem”

Wiktor Marsazelek från människorättsoganisationen Nigdy Wiecej (Aldrig igen) tycker att utvecklingen i hemlandet är oroväckande.

– Vi upplever nazistmöten, festivaler, konserter och demonstrationer varje år. Nu ser vi dock att antalet högerextrema aktiviteter växer, och arrangörerna är inte längre rädda för att öppet göra reklam för festivalerna säger Marszalek vars organisation jobbar med att kartlägga nynazistiska aktiviteter i landet.

”Fångas av ideologin”

Även Paula Sawicka som arbetar för organisationen Otwarta Rzeczpospolita (Öppen republik), reagerar på tillväxten av högerextrema festivaler. Hon menar att huvudproblemet är likgiltigheten mot politiken och myndigheter.

– Den här typen av musikfestivaler skrämmer mig, de är platser där unga människor går för att lyssna på musik och som samtidigt fångas upp av ideologin, säger Sawicka till NRK.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.