Jobbiks hedrande av den forna statschefen Miklós Horthy har väckt starka reaktioner. Foto: TT bildVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ungerskt parti hyllar ifrågasatt statschef

Uppdaterad
Publicerad
I helgen hyllades Ungerns forna statschef Miklós Horthy, som var allierad med Hitler under andra världskriget. Men ceremonin möttes av starka protester.

Ungerns högerextrema parti Jobbik, som fick nära 17 procent av rösterna i det ungerska parlamentsvalet 2010, höll i helgen en ceremoni i centrala Budapest för att hedra Miklós Horthy.

Detta genom att avtäcka en gammal bronsstaty av Horthy, den ungerska ledaren som som gick i allians med Nazityskland.

”Klimatet är rasistiskt”

Den erkände ungerska dirigenten Ádám Fischer, uttrycker nu sin oro för landet. Han bor både i Ungern och i Tyskland men befarar att om utvecklingen fortsätter att gå i en främlingsfientlig riktning så kommer han inte att kunna återvända till Ungern.

– Klimatet i Ungern är väldigt rasistsikt och antisemitiskt. Om Jobbik gör Horthy till historisk och nationell hjälte så kommer jag inte att kunna återvända, Jobbik vill återinföra Horthys antisemitiska värderingar, säger Ádám Fischer som själv är av judisk härkomst.

Samlar vänner till protest

Fischer lämnade för två år sedan sitt jobb som operachef  för den ungerska statliga operan på grund av den korruption, homofobi och rasism som råder i landet enligt honom.

– Jag kan inte jobba under sådana förhållanden, säger han till Kulturnyheterna.

Han kommer nu att samla ihop sina ungerska vänner, kulturarbetare som också lever utanför Ungern, för att göra någon slags protest inför valet nästa år.

Ádám Fischer och hans vänner känner sig skyldiga att visa en annan bild av Ungern, för att visa att alla inte tänker som Jobbik. Högerpartiet Fidesz har 68 procent av platserna i parlamentet. De står också för främlingsfientliga åsikter menar Fischer.

Hur ser du på Kobras program om Ungern?

– Många ungerska politiker och medier tyckte att Kobra gav en ensidig bild av Ungern, men så är inte fallet. Det är viktigt att visa den här sidan av landet. Det är barnsligt av dem att reagera på deras program på det här sättet, säger Ádám Fischer och fortsätter:

– Men det har att göra med valet nästa år. Politikerna använder programmet för att vinna röster. De behöver fiender för att bevisa för den ungerska befolkningen att EU och alla länder runt omkring dem är emot Ungern.

Fidesz fördömde ceremonin

Flera motdemonstranter samlades utanför kyrkan i lördags där bronsstatyn över Holthy visades och hyllades av Jobbik, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Borgmästaren och den parlamentariska ledaren för högerpartiet Fidesz, Antal Rogán, gick ut och fördömde Jobbiks ceremoni i ett uttalande:

”Denna provokativa handling kommer naturligtvis att ge vänstermedia i Västeuropa en ursäkt för att ropa ’antisemitism’ och måla upp en ondsint bild av Ungern”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kobra om Ungern

Mer i ämnet