Kristofer Lundström, programledare för Kobra, i Budapest. Foto: SVT.

Ungersk tv gör Sverigeprogram

Uppdaterad
Publicerad
Ungerska medier och politiker reagerade starkt på programmet Kobras Ungernspecial häromveckan. Nu är ett ungerskt tv-team på besök i Sverige för att i sin tur undersöka det svenska samhället.

Kulturnyheterna ringde upp journalisten Csaba Lukács, från public service-kanalen MTVA, för att höra vad som är på gång.

Vad är det för program?

– Programmet heter Lenyeg, vilket betyder ungefär ”det väsentliga”, och handlar om vad ungrarna talar om. Det är ett fördjupande samhällsmagasin som sänds på söndagskvällar.

Vilken är anledningen till att ni gör inslaget?

– Det är ett 26 minuter långt reportage där vi söker bakgrunden till Kobras reportage. Därför har vi intervjuat Kobras projektledare Martin Vårdstedt. Vi har också intervjuat ungrare och romer bosatta i Sverige. Jag vill göra ett balanserat reportage om Sverige, så jag har bett alla jag intervjuat att lyfta fram goda sidor av landet. Men även ett rikt land som Sverige med sitt fungerande välfärdssystem har sina problem. 

Är detta ett “svar” på Kobras Ungernspecial?

– Nej, det är inte ett svar. Men många pratar om Kobras program i Ungern, och folk kunde inte förstå varför programmet var så fientligt. Men det är inte upp till mig att bestämma. Ungrare är lyckliga här. Många flyttade hit efter revolutionen och är välintegrerade. Jag vill visa hur Sverige är och vilka problem det har med invandring och romer.

Vilka problem syftar du på då?

– Vi hade stora problem när vi försökte hyra en bil på Arlanda flygplats. Vi blev behandlade som andra klassens medborgare för att vi inte talade svenska. Jag reser i hela världen och har aldrig blivit behandlad så, berättar journalisten Csaba Lukács.

Så när du säger “problem med invandring” så menar du att det finns rasism i Sverige?

– Jag har sett några tecken. Jag säger inte att samhället är rasistiskt, men jag har sett tecken på det. En romsk man visade mig undersökningar där romska namn sorteras ut vid arbetsansökningar, och romer registreras av polisen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kobra om Ungern

Mer i ämnet