Utställningen ”Kimono – från Kyoto till catwalk” på det statliga Världskulturmuseet i Göteborg. Foto: TT

Så ser M, KD och SD:s kulturbudget ut

Uppdaterad
Publicerad

M, KD och SD väljer att behålla fri entré på statliga museer och låter anslagen till kulturskolan ligga kvar på samma nivå som tidigare.

Det gemensamma budgetalternativet från Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna innebär förändringar på motsvarande 20 miljarder kronor jämfört med regeringens budget.

Men på kulturområdet är det desto lugnare. Högeroppositionens budget är snarlik regeringens.

– Våra förslag är ju just att stärka kulturen i de här delarna, och det är därför som vi har en större kulturbudget än vad regeringen först föreslog, säger Viktor Wärnick, kulturpolitisk talesperson för Moderaterna.

Skillnaden han åsyftar är att M, KD och SD skjuter till pengar till scoutrörelsen (20 miljoner kronor) och en satsning på kulturaktiviteter för att motverka ensamhet bland äldre (25 miljoner kronor).

Sett till den totala kulturbudgeten är det inga stora skillnader, och Kristdemokraternas kulturpolitiske talesperson Roland Utbult förklarar att partiernas reformiver ligger på annat håll.

– Vi gör det som regeringen gör på kulturområdet. På grund av att utvecklingen i Sverige går åt fel håll på flera områden så ligger våra prioriteringar i budgeten på fler vårdplatser, bekämpa brottsligheten, familjens betydelse och landsbygden. 

Behåller fri entré

Hösten 2018 röstades Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetalternativ igenom i riksdagen. Där fanns förslag om att slopa fri entré på statliga museer, något som senare drogs tillbaka, samt en minskning av anslaget till kulturskolan på 100 miljoner kronor.

I det nya budgetalternativet väljer högeroppositionen att behålla fri museientré och lämnar anslagen till kulturskolan oförändrade.

– Förhandlingarna i finansutskottet har kommit fram till att det är viktigt att behålla fri entré för museerna. Jag inser att det är en viktig fråga för många och nu blir den kvar om vår budget går igenom, säger Roland Utbult.

Bo Broman (SD), kulturpolitisk talesperson:

”Vi är för att muséerna själva skall kunna välja vad de vill använda medlen till i större utsträckning. Vi har tidigare föreslagit att det nuvarande riktade bidraget för fri entré skall utökas och rikta sig till muséer i hela landet, även på regional och lokal nivå. Dessa medel skulle finnas i en fond ur vilka muséer skulle kunna söka medel till exempelvis fri entré, digitalisering av samlingar, utveckla kulturarvspedagogik, marknadsföring och utveckling av verksamheten.”

Viktor Wärnick (M), kulturpolitisk talesperson:

”Vi moderater vill att vuxna ska betala för sina museibesök och vill avskaffa fri entré-reformen, men det är inget som finns med i det framförhandlade budgetförslaget tillsammans med övriga oppositionen.”

Roland Utbult (KD), kulturpolitisk talesperson:

”Jag tycker att man skulle ge de här miljonerna ut i landet så att människor runt om i landet får del av museerna. För mitt parti handlar det om att nå barn och ungdomar i socioekonomiskt utsatta områden och att de ska få ta del av kultur mycket mer än vad de får idag.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.