Arkivbild. Foto: TT

Nättidningen Samnytts utgivare döms för grovt förtal

Uppdaterad
Publicerad

Nättidningen Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind döms för grovt förtal av en journalist på DN, rapporterar Dagens Nyheter.

I september förra året publicerade Samnytt namn och bild på journalisten och pekade ut honom som ”misstänkt jihadist”.

Domen innebär att tidningens ansvarige utgivare Mats Dagerlind tvingas betala dagsböter, ett skadestånd på 30 000 kronor till målsägande samt stå för delar av dennes rättegångskostnader.

Stockholms Tingsrätt gör bedömningen att uppgifterna som spreds var förtalsgrundande samt publicerade för att utsätta journalisten för missaktning och därmed inte var försvarliga att publicera.

Mats Dagerlind medger i rätten att han, i egenskap av ansvarig utgivare, ska ha publicerat uppgifterna på hemsidan. Samtidigt förnekar han brott och menar att uppgifterna som publicerats inte utgör förtal.

Mats Dagerlinds advokat Thomas Olsson säger till DN att domen är ”överraskande”.

– De skäl som Mats Dagerlind lade fram i tingsrätten, för publiceringen, var relativt starka och fullt godtagbara, säger han.

Kulturnyheterna har sökt Mats Dagerlind som inte vill kommentera domen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.