Skådespelaren Taylor Schilling som spelar Piper Chapman i ”Orange is the new black” och författaren Piper Kerman vars biografi tv-serien är baserad på.

Hon är den verkliga Piper i ”Orange is the new black”

Uppdaterad
Publicerad

Snart är det dags för säsong två av tittarsuccén ”Orange is the new black”. Vi har träffat författaren vars bok tv-serien bygger på.

Tv-serien ”Orange is the new black” handlar om ett kvinnofängelse i USA och bygger på författaren och den före detta fången Piper Kermans självbiografiska bok med samma namn.

Hennes brott var att 24 år gammal och nyförälskad bära en väska med knarkpengar genom tullen, en del av en droguppgörelse som hennes flickvän var inblandad i.

Straffades efter 10 år

Men hon fick vänta länge på sitt straff. Hela tio år hinner gå innan domen verkställs.

Först 2004 kliver en förändrad Piper Kerman in i fängelset. En 33-årig, framgångsrik tv-producent som skulle betala sina ungdomssynder.

– TV sysslar med yttre konflikter. Jag tror att en bok med så mycket konflikter som en tv-serie skulle vara oläsbar, medan en tv-serie med så mycket navelskådning som en bok förmodligen skulle bli väldigt, väldigt tråkig, säger hon.

Manusrådgivare åt tv-serien

I dag är hon manusrådgivare till tv-serien ”Orange is the new black”, som bygger på den storsäljande boken om hennes år i kvinnofängelset Danbury i delstaten Connecticut. Bakom serien står Weeds-skaparen Jenji Cohen och serien har blivit en stor tittarsuccé.

Men inget av det här visste hon för 16 år sen när polisen ringde på dörren.

– Det finns mycket sagt om karma, men sanningen är att konsekvensen av våra handlingar kommer tillbaka till oss. Och i mitt fall var det den amerikanska myndigheten som sa att jag skulle infinna mig i rätten och att jag hade stora problem.

”Jag var väldigt rädd”

– Jag minns att jag var väldigt, väldigt rädd. Alla litterära klyschor, som att blodet pumpar i öronen, är sanna.

Boken är inte det enda sättet som Piper Kerman bearbetar sitt förflutna på. Hon är också engagerad i Woman’s Prison Association i New York, där hon hjälper andra kvinnor med kriminell bakgrund – och det är en växande grupp i det amerikanska samhället.

800-procentig ökning av kvinnliga fångar

– Anledningen till att jag kallar boken ”Orange is the new black” är inte bara en modetidningsreferens, utan också för antalet kvinnliga fångar ökar mest i det amerikanska fängelsesystemet – hela 800 procent de senaste decennierna.

Piper Kerman är kritisk mot USA:s fängelsepolitik som hellre straffar än behandlar. För det var inte straffet som fick henne själv att inse konsekvenserna av sitt brott. Utan att träffa sin före detta flickvän igen i fängelset. Hon som fick henne att smuggla pengarna och som sen angav henne för att rädda sitt eget skinn.

Ångrar sitt brott

– Jag ångrar inte mitt förhållande med henne. Men jag ångrar mitt brott. Inte bara för hur det har drabbat mig och min familj, utan också för att det bidrog till andras drogberoende. Om jag kunde åka tillbaka i tiden skulle jag definitivt inte ha tagit den där väskan.

Piper Kermans bok ”Orange is the new black – mitt år i ett kvinnofängelse” kommer på svenska nu i mars.

För Piper Chapman i tv-serien verkar det bli en längre vistelse än så. Säsong två av serien släpps på Netflix den 6 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.