Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varning för obehagliga bilder i inslaget. Foto: Helen Pynor and Peta Clancy

Hon bytte forskning mot konst för att undersöka döden: ”Inträffar inte i ett ögonblick”

Uppdaterad
Publicerad

Döden, döden, döden.

Helen Pynor har i åratal skapat konst kring livets slutskede.

– Biologiskt sett är döden en omvandlingsfas, säger konstnären.

Australiska Helen Pynor bytte forskningstillvaron mot konstnärslivet och skapar nu konst i gränslandet mellan liv och död med hjälp av vetenskap.

– Jag har alltid fascinerats av gråzoner, och älskar det som rör sig i det okända, säger Helen Pynor till SVT Kulturnyheterna.

Efter att sammanfört vetenskap och konst i sin doktorsavhandling började hon konstnärligt undersöka livets slut.

– Döden inträffar inte i ett visst ögonblick. Biologiskt sett är det en omvandlingsfas, säger hon.

Kyckling-biopsi

På Tekniska museets nya scen The Cell kan besökare nu ta del av Helen Pynors konst som på olika sätt berör ämnet döden. Det äldsta verket är ett arbete med organtransplantationer, som lyfter frågan om kroppens relation till döden.

– En krigsveteran från Vietnam deltog, och han hade haft mardrömmar hela sitt liv – men när han fick ett nytt organ så försvann drömmarna omedelbart, säger Helen Pynor.

Här finns också ett verk om nära döden-upplevelser, ett annat som tar reda på hur mycket av människans DNA som är mänskligt. Medan ett tredje undersöker hur länge grishjärtan kan leva vidare utanför grisens kropp. Samtidigt som ett fjärde verk bygger på en biopsi av kycklingkött i en vanlig mataffär.

– Cellerna i kycklingen levde vidare i fyra månader efter att jag tagit ut dem ur köttet. Det fick mig att tappa haka, att livet fortfarande var där! Linjen mellan liv och död suddades ut och väckte frågor som vad är objekt, och vad är subjekt?

Har du fått kritik för användandet av djur?

– Nej inte än. Det viktigaste i processen är att vara respektfull, och att omfamna ämnet på rätt sätt för att inte skrämma folk, säger Helen Pynor.

Agnostiker

För Helen Pynor är målet med sitt konstnärskap att vidga förståelsen för vad livet är och vad det kan vara.

Tror du på ett liv efter döden?

– Jag är agnostiker. Men jag tror att det finns mer än vad vi vet om. Framförallt för att de jag intervjuat säger det, säger hon och fortsätter:

– Men hur systematiskt vi än studerar döden tror jag aldrig vi kommer att komma fram till en säker vetenskaplig förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.