Judith Kiros tilldelas Sveriges Radios lyrikpris för diktsamlingen ”Det röda är det gränslösa”. Pressbild. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Hon får radions lyrikpris

Uppdaterad
Publicerad

”Ett visionärt raseri” belönas med Sveriges Radios lyrikpris. Judith Kiros får priset för diktsamlingen ”Det röda är det gränslösa”.

När diktsamlingen nominerades skrev juryn: "Ett visionärt raseri strömmar över sidorna när medeltida helgonlegender flätas samman med en igenkännlig vardag i Judith Kiros 'Det röda är det gränslösa'".

Judith Kiros, som är författare och doktorand i engelsk litteratur, debuterade 2019 med hybridboken "O" som också nominerades till lyrikpriset. För sin senaste bok har hon tidigare fått både Svenska Dagbladets litteraturpris och Mare Kandre-priset.

"Det känns otroligt fint att ha fått priset – och överraskande. Jag trodde nog ämnet var lite väl nischat", säger Judith Kiros i ett pressmeddelande.

Sveriges Radios lyrikpris, som är landets äldsta i sin genre, har en prissumma på 30 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.