Konstnären Johanna Gustafsson Fürst böjer och ympar trä för att gestalta hur språk och kultur disciplinerats. Foto: SVT

Hon gör skulptur av förtryckta minoritetsspråk

Publicerad

Konstnären Johanna Gustafsson Fürst har undersökt hur minoritetsspråken behandlats och formats i Tornedealen. Nu visas resultatet på konsthallen Accelerator på Stockholms universitet där konsten ska förenas med vetenskap och forskning.

– Jag såg hur böjträ egentligen är trä som har disciplinerats in i en kulturell form. Det kan ses som en metafor för hur människor pressas in i normer som inte passar dem, pressas in i ett språk eller bort från ett språk, säger konstnären Johanna Gustafsson Fürst.

Hon har undersökt hur minoritetsspråken finska och meänkieli behandlats och tagit form i Sverige och i synnerhet Tornedealen. Hon har också samarbetat med språkforskare vid Stockholms universitet.

Växtförädling och språkvåld

Resultatet är träskulpturer som hon böjt och ympat, en teknik som används vid växtförädling där en främmande växtdel planteras in i en liknande växt.

– Det är intressant att se ympningen som en illustration av hur människor växer in i språket. Hur man tillförs nya drag eller nya språkliga effekter som inte alltid är önskade, säger Jarmo Lainio som är professor i finska språket vid Stockholms universitet.

Utställningen Ympa orden, piska min tunga visas på konsthallen Accelerator på Stockholms universitet 17 Jan – 18 Jun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.