Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Israel har valt sin representant i Eurovision Song Contest i Malmö, men deltagandet är ifrågasatt. Foto: Hakokhav Haba/TV12

Eden Golan ska representera Israel i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Finalen i israeliska melodifestivalen har avgjorts i kväll och det blir 20-åriga Eden Golan som får representera sitt hemland när Eurovision Song Contest avgörs i Malmö i maj.

Årets israeliska Eurovision-deltagare valdes ut av en jury i talangshowen ”Kochav Haba” (”Rising Star”). I sitt finalnummer framförde Golan rockbandet Aerosmiths ballad ”I don't want to miss a thing”, en hyllning till de israeler som tagits gisslan av Hamas.

Sångerskan bar en gul knappnål och uppträdde omgiven av tomma stolar, i solidaritet med de saknade, rapporterar Times of Israel.

Eurovision song contest 2024

Vilken låt den 20-åriga artisten kommer att framföra blir klart vid ett senare tillfälle. Kravet att artisterna ska uppträda på sitt modersmål slopades 1999, men i år har det statliga tv-bolaget Kan 11, som sponsrar den israeliska delegationen, beslutat att bidragen ska framföras på hebreiska.

– Jag vill stå framför hela Europa och hylla vårt land, sa Golan i programmet.

– Jag är född i Israel och det är den enda platsen i världen där jag känner mig hemma.

Eden Golan är född i Israel, och växte upp i Ryssland. Hon återvände till Israel för två år sedan.

Mötts av protester

Både i Sverige och utomlands har röster höjts för att porta Israel från Eurovision Song Contest med anledning av kriget i Gaza och de många civila dödsoffren.

Kraven har dock avfärdats av den europeiska radio- och tv-unionen EBU som säger sig vilja värna om tävlingens status som ”ett opolitiskt evenemang som förenar publik över hela världen genom musik”.

Kravlista på uteslutning

Nyligen gick över tusen svenska artister ut med det gemensamma kravet att utesluta Israel och liknande upprop har skett i andra länder med hänvisning till att Ryssland uteslöts 2022 strax efter att landet inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina.

EBU står dock fast vid sin bedömning att det är programföretag och artister som tävlar, inte regeringar.

Även Luxemburg representeras i år av en israelisk artist. Bidraget ”Fighter” framförs av i Israel födda sångerskan Tali Golergant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet