Skådespelaren Alma Pöysti ska göra rollen som konstnären, författaren och Mumin-skaparen Tove Jansson i den kommande långfilmen Tove. Foto: TT

Hon spelar huvudrollen i Tove Jansson-filmen: ”Så in i själen glad”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir den finlandssvenska skådespelaren Alma Pöysti som kommer spela huvudrollen i filmen om Tove Jansson, rapporterar Yle. Filmen som kommer kretsa kring Janssons yngre år i efterkrigstidens Finland, har premiär under hösten 2020.

Den första långfilmen om den folkkära författaren, konstnären och mumintrollens mamma, regisseras av Zaida Bergroth och Eeva Putro skriver manus. Det blir andra gången som Alma Pöysti gör rollen som Tove Jansson. 2017 gestaltade hon den unga Tove i en pjäs på Svenska teatern i Helsingfors.

– Jag blev så in i själen glad att jag både skrattade och grät lite grann. Det är en hujsig människa vi har att göra med så att få gestalta henne känns stort, säger Alma Pöysti till Yle, om att återigen bli Tove.

Shanti Roney gör Atos Wirtanen

Rollen som Tove Janssons nära vän, politikern och kulturpersonligheten, Atos Wirtanen, kommer den svenska skådespelaren Shanti Rooney ta sig an.

– Han verkar ha varit en sympatisk människa med ett stort leende. En enormt driven person, engagerad i livet, politiskt och filosofiskt, säger Shanti Roney till Yle.

Premiär hösten 2020

Filmen som kommer kretsa kring Janssons yngre formativa år i efterkrigstidens Finland under 1940- och 50-talet kommer ha premiär under hösten 2020. Den kommer bland annat ta upp hur Tove Janssons bisexuella triangeldrama under samma tid gav inspiration till Muminböckerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.