Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rapparen Mercedes Bentso gestaltar sin tid med den finska ”kulturprofilen” i ny musikvideo.

Hon föll offer för den finska ”kulturprofilen” – gestaltar tiden i ny musikvideo

Uppdaterad
Publicerad

För två veckor sedan häktades en framstående kulturpersonlighet i Finland, misstänkt för grov människohandel. Mannen ska under många år ha utsatt unga tjejer för sextrakasserier och ofredanden. Mannen själv nekar till brott. Nu träder en av kvinnorna fram. Det är rapparen Linda-Maria Roine (Mercedes Bentso) som släpper en ny musikvideo där hon berättar om händelserna.

– Jag går ut med mitt namn för att visa att vi offer inte har något att skämmas för. I musikvideon får en sektledare sitt straff, och det är också vad som nu händer i verkligheten... det är otroligt, säger Mercedes Bentso, eller Linda-Maria Roine som hon egentligen heter.

Linda-Maria Roine var 17 år när hon gick med i en kulturförening som lovade henne en lysande framtid. Hon hade precis tagit sig ur ett opiatmissbruk och lämnat en våldsam relation. Bakom sig hade hon en svår barndom, hon utsattes tidigt för övergrepp. 

”Han utnyttjade min låga självkänsla”

Kulturföreningen drevs av den man som nu blivit känd som Finlands kulturprofil, och Linda-Maria Roine är en av de anonymiserade kvinnor som i den finska tidningen Helsingin Sanomat anklagat mannen för sexuella ofredanden och trakasserier. 

– Jag såg honom som den fadersfigur jag saknade i livet. Han såg och utnyttjade min låga självkänsla och mitt sökande efter bekräftelse. Det är sorgligt. 

De första inviterna och ofredanden tolkade Linda-Maria som faderliga, som när han kallade henne älskling och bad henne sitta i hans knä vid en tillställning. Men med tiden beskriver hon hur han blev allt mer explicit. En kväll ska en av mannens kvinnliga assistenter ha beordrat henne att klä sig i rutig kjol, stickad tröja och höga stövlar och gå upp till hans rum, där hon upptäckte att han låg och väntade i sängen. Hon följde order och la sig bredvid honom. Där låg hon som förstelnad medan han blev allt mer närgången. Men sedan tog hon mod till sig, klev ur sängen och lämnade föreningen. Till Helsingin Sanomat sa Linda-Maria Roine att det var första gången i hennes liv som hon vågat säga ifrån i en sådan hotfull situation.

Upprättelse genom musiken

Linda-Maria Roine har beskrivit tiden och händelserna i låten Clare Quilty (en referens till en karaktär ur Nabokovs Lolita), producerad av Max Peezay, men fram till nu har låten inte tolkats som självbiografisk. I samband med att hon nu gått ut med sitt namn släppte hon också en musikvideo till låten, med tydlig symbolik. 

– Jag använder en fiktiv karaktär för att berätta om de verkliga händelser jag varit med om, säger hon.

De kvinnor som anklagat mannen för att ha manipulerat, hotat och ofredat dem, beskriver att han fick dem att tro att han kunde avgöra deras framtid. För Linda-Maria Roine, som idag är känd i Finland som rapparen Mercedes Bentso, betyder framgångarna upprättelse. 

– Han intalade oss att våra möjligheter att uttrycka oss konstnärligt var beroende av honom. Och nu är det just genom konsten, som han försökte ta ifrån mig, som jag får min hämnd.

Mannen nekar till alla anklagelser via sin advokat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer