Foto: Magnus Liam Karlsson / SvD / TT

Känd kulturprofil häktad i Finland misstänkt för människohandel

Uppdaterad
Publicerad

En framstående kulturperson i Finland häktades i förra veckan på sannolika skäl misstänkt för grov människohandel. I en granskning som tidningen Helsingin Sanomat har gjort framkommer nu flera allvarliga anklagelser mot mannen.

Det var i samband med en polisräd under tisdagen som den finske kulturpersonligheten greps. Två dagar senare häktades mannen av Helsingfors tingsrätt misstänkt för grov människohandel, det rapporterar flera finska medier.

Även en 36-årig kvinna greps och häktades sedan på samma skäl som mannen.

Brottet ska ha ägt rum mellan januari 2016 och september 2019.

– Helsingfors polisinrättning undersöker ett fall av grov människohandel och misshandel. Två personer har häktats. Förundersökningen har inletts förra veckoslutet och är i ett tidigt skede. Jag kan inte kommentera mera utan att äventyra utredningen, säger undersökningsledare kriminalkommissarie Saara Asmundela, till Yle.

”Manipulerade och kontrollerade”

Under söndagen riktades flera allvarliga anklagelser mot mannen, som är en framstående person i det finska kulturlivet, i en granskning som tidningen Helsingin Sanomat har gjort. Tidningen har intervjuat 18 anonyma kvinnor och flickor som berättar hur mannen ”lockade dem till sitt hem, gjorde närmanden, manipulerade och kontrollerade dem”. Omkring mannen fanns någon form av sekt, enligt kvinnorna.

Enligt tidningen är flera av kvinnorna som tidningen varit i kontakt med rädda för mannen, och en del av dem vågade inte ställa upp på intervju. Tidningen har också sökt mannen som avböjt att ge en intervju.

Mannen har tidigare dömts till böter för att ha lockat med flickor på en teaterresa, skriver Yle.

Åtal ska väckas senast den 6 februari 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.