Maria Sid Foto: TT

Maria Sid ny teaterchef på Kulturhuset stadsteatern

Publicerad

Maria Sid är ny teaterchef på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Hon tog tillfällig över chefspositionen efter Anna Takanen tidigare i höst, men har nu officiellt utsetts till ny teaterchef.

Den tidigare teaterchefen Anna Takanen lämnade i augusti i år sin position som teaterchef vid Kulturhuset stadsteatern. Nu står det klart vem som blir hennes efterträdare: Maria Sid, som redan tidigare är välinarbetad på posten eftersom hon i augusti tillfälligt tog över chefspositionen efter Takanen.

– Under sin tid som biträdande teaterchef har Maria Sid tillvunnit sig allas förtroende. Hon vurmar starkt för allkonsthuset och dess unika potential. Med sin bakgrund och långa karriär i Finland har hon ett utifrånperspektiv vilket är värdefullt för vår verksamhet. Hon har också, för oss, nya nätverk, även det mycket värdefullt, säger Sture Carlsson, VD Kulturhuset Stadsteatern, i ett pressmeddelande.

Känd från både tv och teater

Finlandssvenska Maria Sid, som är både skådespelare och regissör, har över 25 års teater- och filmerfarenhet från såväl Sverige som Finland. För teaterscenen har hon bland annat regisserat uppsättningar som Chess på Svenska teatern i Helsingfors, Sanatorieexpress på Nationaloperan i Helsingfors samt Kulturhuset stadsteaterns uppsättning av Elena Ferrantes hyllade roman Min fantastiska vännina.

För den svenska tevepubliken känns hon framförallt igen från tv-serien Livet i Fagervik – dessutom är hon nu aktuell i filmatiseringen av Jonas Gardells roman En komikers uppväxt.

– Kulturhuset Stadsteatern är den absolut mest intressanta kulturinstitutionen i Norden med dess enorma bredd och helt unika spetskompetens inom alla konstnärliga uttryck. Det är otroligt inspirerande att samarbeta med alla begåvade och engagerade medarbetare som finns här, säger Maria Sid i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer