Teaterchefen Anna Takanen lämnar Kulturhuset stadsteater. Arkivbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

Anna Takanen slutar som teaterchef på Kulturhuset stadsteatern

Uppdaterad
Publicerad

Teater- och scenkonstchefen på Kulturhuset stadsteatern, Anna Takanen, lämnar sitt uppdrag. Tillsvidare kommer hon efterträdas av biträdande chefen Maria Sid.

Anna Takanen tillträdde som teater- och scenkonstchef på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm 2015.

Enligt ett pressmeddelande från teatern, har beslutet fattats i samråd med ledningen. Takanen lämnar tjänsten i början av oktober i samband med premiären av De obehöriga, som hon regisserar. Därefter återgår hon till sin tjänst som skådespelare på stadsteatern hösten 2021. Hennes chefsuppgifter övertas av biträdande teaterchef Maria Sid.

Till Kulturnyheterna säger Anna Takanen att hon efter många år som chef, på såväl Göteborgs stadsteater som Stockholms, nu vill ägna sig åt sin egna konstnärliga praktik. Både som skådespelare, regissör – och även författare, något hon debuterar som senare i år.

”Har varit tunga år”

– I sammanlagt fjorton år har jag lett två av Sveriges största stadsteatrar och den här tiden har varit både fantastisk, lärorik, stimulerande och omtumlande. Det har hänt jättemycket, både på gott och ont, säger Anna Takanen till Kulturnyheterna och fortsätter: 

– Det har varit svårigheter med drevet mot Benny Fredriksson, hans avgång och hans otroligt djupt tragiska död. Det har varit tunga år och svåra dagar och att vi under den här tiden lyckats leverera trots, eller mot alla odds – det kan bara en väldigt stark arbetsplats göra.

Var det ett svårt beslut att fatta?

– Nej inte när det väl kom. Det är ett beslut som växt fram, säger Anna Takanen.

Stockholms stadsteater har ännu inte inlett något arbete med att hitta någon ny teaterchef. Processen upptas i samband med att teaterns nya vd Jesper Larsson tillträder den 15 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer