Hongkongbor köper det senaste numret av Apple Daily. Foto: Isaac Lawrence

Hongkongbor stödköper Jimmy Lais tidning – i protest mot gripandet

Uppdaterad
Publicerad

Hongkongborna har tömt tidningsställ på Apple Daily över hela staden för att visa sitt stöd för tidningens ägare Jimmy Lai efter att han under måndagen gripits misstänkt för samarbete med utländsk makt.

Jimmy Lai är en känd företrädare för demokratirörelsen och ägare av den Pekingkritiska tidningen Apple Daily. Efter att han greps under måndagen, i enlighet med den nya säkerhetslag som trädde i kraft i Hongkong i början av juli, har Hongkongborna visat sitt stöd genom att stödköpa tidningen.

Förstasidan på tisdagens utgåva av Apple Daily pryds av en bild på Lai som leds genom tidningens redaktion i handfängsel, eskorterad av polis, med rubriken ”Apple kämpar vidare”.

Apple Dailys förstasida med Jimmy Lai på omslaget. Foto: Isaac Lawrence/TT

Tidningen har fått öka sin vanliga upplaga på 70 000 exemplar till 550 000 för att kunna möta efterfrågan, rapporterar TT. Enligt lokala medier stod dussintals människor i kö för att köpa högar med kopior för att visa sin solidaritet med tidningen. En säljare berättar för reportrar på plats att han sålde över 200 exemplar på en halvtimme, skriver Hongkong free press.

Lais företag har stigit med 788 procent

Jimmy Lai är den högst uppsatta personen som hittills har frihetsberövats till följd av den nya lagstiftningen som kritiker menar är ett sätt för regeringen i Peking att kväsa demokratirörelsen i Hongkong.

Efter Lais frihetsberövande har hans medieföretag Next Media stigit med 788 procent på börsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.