Hör Betlehem Isaak berätta i Morgonstudion om varför hon tror att hennes pappa fortfarande lever. Foto: SVT/TT

Dawit Isaaks dotter: ”Tror och hoppas jag får återse pappa”

Uppdaterad
Publicerad

Det är 20 år sedan den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak greps i sitt hem och fängslades i Eritrea.

– Det är en oerhörd sorg men för mig lever hoppet kvar. Jag hoppas och tror att jag kommer få återse min pappa igen, säger hans dotter, Betlehem Isaak, när hon gästar Morgonstudion under torsdagen.

Den 23 september 2001 greps journalisten och författaren Dawit Isaak i sitt hem. Han har i dagsläget suttit fängslad i Eritrea i 20 års tid, utan anklagelser eller åtal.

– Jag minns att det var en vanlig söndag och att de två männen knackade på hemma hos oss. Och vi öppnade. Sen kom de här männen och åt vanlig frukost med oss. Och sen en halvtimme, 45 minuter senare åkte han med dem, berättar Betlehem Isaak.

De senaste tecknen på att Dawit Isaak lever kom för ett år sedan. FN:s specialrapportörer för mänskliga rättigheter meddelade att de fått ”trovärdiga uppgifter” om att han ska ha setts i livet.

– I de senaste uppgifterna, som jag själv har fått, och de senaste uppgifterna som FN har fått verkar det som att han lever. Jag tror på de uppgifterna, säger Betlehem Isaak.

Hör Betlehem Isaak berätta om hoppet att återse sin pappa i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.