Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här förbereder sig Lilas Mayassi och Sherry Bechara för en spelning: ”Känt ett stort stöd”. Foto: K Special/SVT

Hör Libanons första kvinnliga metalband: “Folk tror vi är satanister”

Uppdaterad
Publicerad

Libanon präglas av kulturell mångfald, men hårdrocksfans har det inte lätt i det konservativa samhället med en ekonomi nära kollaps, menar gitarristen Lilas Mayassi.

– Hela den unga generationen har lämnat eller försöker lämna landet.

Slave to sirens är det första och enda death metalbandet i Libanon med enbart kvinnliga medlemmar. När SVT Nyheter får tag på gitarristen Lilas Mayassi har hon fem minuters rast – hon har läst en kandidatexamen för att bli musiklärare men tvingas ändå jobba på en lyxrestaurang för att klara sig.

– Vi har en enormt svår ekonomisk kris i Libanon efter revolutionen, berättar hon.

Lilas Mayassi beskriver hur hela Libanons unga generation letar möjligheter utanför landets gränser, särskilt efter massprotesterna hösten 2019 mot korruption och skattehöjningar i landet. Själv söker hon stipendier för att fortsätta sin utbildning i USA.

Spelar in album på distans

Bandet släppte sin första EP 2018 och jobbar nu på ett album. Men eftersom flera av de ursprungliga medlemmarna bytts ut sker inspelningarna på distans.

– Vår nya sångare är från Ungern och nya trummisen från Nederländerna. Och så har vi en italiensk ljudtekniker, så vi spelar in virtuellt kan man säga, säger Lilas Mayassi.

Kommentarerna: ”Vilken styggelse!”

I dokumentären “K Special: Sirens – hårdrocksstjärnor från Libanon” beskriver Lilas Mayassi hur de mött motstånd för att de är kvinnor. I kommentarsfält till olika videoklipp och artiklar kallas de för slampor, horor och satanister.

– Vi var med i ett reportage i den arabiska mediakanalen Al Arabiya. Kommentarsfältet där var sjukt kul, folk kallade oss för alla möjliga saker. Men jag ger det inte någon uppmärksamhet, säger hon och fortsätter:

– Vi gör vår grej och har känt ett stort stöd från metalscenen, både i Libanon och internationellt, säger Lilas Mayassi.

Se K Special: Sirens – hårdrocksstjärnor från Libanon på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.