Horace Engdahl Foto: Henrik Montgomery/TT

Horace Engdahl om tidigare kritiken mot Danius: ”I ett sådant läge gäller nödvärnsrätten”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens förtydligande av sina stadgar stipulerar att ledamöterna ska ”undvika att kritisera Akademien eller sina kollegor offentligt” – något som flera ledamöter gjort under krisvåren.

Horace Engdahl skriver till Kulturnyheterna att alla ledamöter är nöjda med stadgekommentarerna och att hans tidigare offentliga kritik av Sara Danius var ”i nödvärn”.

För att göra Svenska Akademiens stadgar, skrivna av Gustaf III år 1786, tydligare för både ledamöter och allmänhet har nutida kommentarer till stadgarna offentliggjorts av Svenska Akademien.

I kommentaren till den första paragrafen i stadgarna,”Svenska Academien består af aderton Ledamöter. Ej må thetta val någon tid förökas”, understryks lojalitetsplikten från ledamöterna gentemot Akademien. Det står bland annat att ledamöter förväntas sätta Akademiens intressen framför sina egna och undvika att kritisera Akademien eller sina kollegor offentligt.

Krisen i Svenska Akademien

”Förde krig mot sin egen Akademi”

Flera ledamöter har kritiserat varandra under våren. Sara Danius sade i sitt sommarprat att ”historien inte skulle vara nådig mot herr Engdahl” och Horace Engdahl skrev i en artikel i Expressen att Sara Danius var den ”sämsta sekreteraren sedan 1786”.

Till Kulturnyheterna skriver Horace Engdahl i ett mejl att han beklagar vårens bråk, men att det var under exceptionella omständigheter han kritiserade Akademiekollegan.

”Vi är alla nöjda med stadgekommentarerna. Händelserna i våras var beklagliga på många sätt, men jag försvarar det jag sa i den åsyftade artikeln och även min rätt att säga det. Jag åberopar den exceptionella omständigheten att ständiga sekreteraren vid det tillfället förde krig mot sin egen Akademi. I ett sådant läge gäller nödvärnsrätten.”

Kulturnyheterna söker Sara Danius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet