Kulturnyheternas Per Andersson har läst Horace Engdahls nya bok, De obekymrade. Foto: SVT

Horace Engdahls metoo-bok: ”Ett mossigt manifest”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer akademiledamoten och författaren Horace Engdahls nya bok De obekymrade. En bok om tillvaron efter metoo-rörelsen och polariseringen mellan män och kvinnor.

Under Akademiens kris hamnade Horace Engdahl i hetluften gång på gång. Nu är han aktuell med en ny bok, som blivit omtalad redan på förhand: De Obekymrade. En bok som författaren själv beskrivit som att den nog kommer att ”reta renläriga feminister”.

– Horace Engdal drömmer, liksom Jan Myrdal i sin senaste bok, om att vara en farlig författare som folk vill rycka ut och förbjuda. Jag tror ingen vill göra det. Men däremot tror jag han löper stor risk att inte bli tagen på något större allvar. I den del av boken som är mer som en debattartikel ger han uttryck för en syn på vad metoo var. En syn som inte känns ny utan tvärtom gammal och vanlig, säger Kulturnyheternas litteraturkritiker Per Andersson:

– Man får ta detta som att det är ett manifest av Horace Engdahls ståndpunkter i debatten om relationer mellan könen. Ett ämne som skildras på ett lite mossigt vis – och ståndpunkterna är verkligen mossiga.

Se hela litteratursamtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.