Bland drakar och dragqueens. Medsols från vänster: Carnita Molida, Per Öhagen, Robert Fux, Inga Tvivel och Henrik Johansson. Foto: Peter Knutson

Hotfull NMR-sympatisör på sagostund med dragqueens

Uppdaterad
Publicerad

Bland drakar och dragqueens är namnet på biblioteksturnén där dragartister läser sagor för barn. På en av deras sagostunder i Östersund i helgen dök en man med sympatier inom Nordiska motståndsrörelsen, NMR, upp.

– Hela händelsen var väldigt obehaglig, säger sagoläsaren Henrik Johansson.

Det var under söndagen som dragartisten Henrik Johansson läste sagor för barn på Östersunds bibliotek.

– Efter första sagostunden ser jag att en man ställt sig i närheten och stirrar på mig medan jag intervjuas av Östersunds-Posten. Jag får höra att han tidigare setts i NMR-sammanhang. När reportern uppmärksammar honom blir han aggressiv i tonen och uttrycker sin avsky mot arrangemanget, säger Henrik Johansson i ett pressmeddelande från PR-byrån Ebba Lindqvist.

Polis kallades till platsen och besökare grep in för att lugna mannen, rapporterar SVT Jämtland.

”Det var grova hot – dödshot. Vi vet inte om de är organiserade men det har funnits en hotbild tidigare, där de sagt att de ska stoppa projektet. Polisen kom och förde bort honom. Vi kommer inte ställa in något evenemang – men säkerhet är prioritering hädanefter. Vi kommer inte ge upp!”, skriver Petter Wallenberg, initiativtagare och konstnärlig ledare till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.