Robert Fux och dragartisten Inga Tvivel. Foto: TT/Miguel Angel Regalado

Dragqueens gestaltar sagor för barn

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten bjuder tre av landets mest kända dragartister in till en sagostund för barn på Stadsbiblioteket i Stockholm. Och enligt skådespelaren och dragartisten Robert Fux har sagan en viktig plats i barndomen.
– Den är en viktig beståndsdel av kostcirkeln, säger han till Kulturnyheterna.

Konceptet ”Bland drakar och dragqueens” kommer från USA, där det gjort succé, och har hämtats till Sverige av regissören och producenten Petter Wallenberg.

Robert Fux, en av de tre artisterna, säger att han ser fram emot att möta publiken på Stadsbiblioteket för att med hjälp av sagan och drag-gestalten öppna dörren till fantasins värld.

– För barn är allt möjligt – och för mig har drag alltid varit en möjliggörande skepnad, som nycklar upp människor på olika sätt. Här använder man sagan och berättandets kraft, och tillsammans med en drag-mask öppnar det upp för oändliga rymder av fantasi utan begränsningar.

LÄS MER: Admira Thunderpussy:”Dragshow gör narr av det viktiga i det ytliga”

”Viktig ingrediens i barndomen”

Böckerna som gestaltas har tagits fram av bibliotekets bibliotekarier tillsammans med de deltagande artisterna. Och Robert Fux poängterar sagans vikt för barn.

Foto: Miguel Angel Regalado

– För barn är sagan nästan viktigare än bröstmjölk och en viktig beståndsdel av kostcirkeln. Den är en av de viktigaste ingredienserna i en barndom – här får man möjlighet att fantisera och spränga gränser.

Robert Fux säger att han med hjälp av showen hoppas kunna skaka om bilden av hur pojkar och flicka förväntas vara – och istället förmedla att man får vara hur man vill.

– Barn växer ju upp i ett samhälle som har väldigt tydliga ramar vad gäller hur en pojke ska bete sig och en flicka ska vara, och hur man förväntas vara som barn eller blivande vuxen. Allt det där hoppas jag kunna vara med om att skaka om, så att man kan ställa frågor kring det och rymmas i samhället, oavsett hur man är.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer