Maskören Göran Lundström har gjort masken på Jared Leto i dramat House of Gucci. Foto: MGM/TT

Stjärnans förvandling gav chans till Oscar: ”Han ville inte se sig själv i spegeln”

Uppdaterad
Publicerad

Jared Letos totalförvandling i House of Gucci var filmhöstens stora snackis. Nu har svenskarna bakom masken chans på en Oscar för sin insats.

Fyra svenskar är Oscarsnominerade i år, alla i kategorin Bästa mask och makeup. Eva von Bahr och Love Larsson har chans att kamma hem en statyett för Dune, där vi ser Stellan Skarsgård som pösig rymdskurk. Maskören Göran Lundström och perukmakaren Anna Carin Lock är nominerade i samma kategori, för mask och hår på Jared Leto i dramat House of Gucci.

Göran Lundström fick uppdraget kort inpå inspelningen på grund av ett avhopp – vilket gjorde tidsschemat tight. Uppdraget visade sig vara att ge stjärnan en total make over.

– Jag förstod inte riktigt i början att det var Jareds idé att ta rollen och förändra sig helt med makeup. Han ville inte se sig själv i spegeln. Det är ovanligt. Ofta vill skådespelarna att man ska känna igen dem, säger Göran Lundström.

Enda skådespelaren med mask

Varje inspelningsdag krävde fyra timmar i sminket. Jared Leto var den enda skådespelaren med mask, vilket gjorde utmaningen ännu större.

– De andra hade peruker, men ingen av hans motspelare hade mask. Så det behövde verkligen se naturligt ut, säger Anna Carin Lock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.