Hugh Grant som Jeremy Thorpe. Foto: BBC/AP/TT

Hugh Grant gör sin bästa roll hittills i miniserien En engelsk skandal

Uppdaterad
Publicerad

Grattis alla anglofiler – En engelsk skandal (A very english scandal) får svensk premiär. Hugh Grant briljerar som samvetslös, men älskvärd maktman som faller från hög höjd. Seriens återhållna, gripande och very english känslospel gör att man aldrig mer vill se en amerikansk thriller.

BBC-serien En engelsk skandal hade premiär i Storbritannien redan i våras, men får svensk premiär på SVT i helgen.

Serien bygger på den verkliga skandalen kring den brittiske parlamentsledamoten Jeremy Thorpe. Thorpe var partiledare för Storbritanniens liberala parti och bara ett fåtal år efter att ”homosexuella handlingar” avkriminaliserats i England hotar högljudda rykten om en kärleksaffär med en man Thorpes karriär. Han bestämmer sig för att försöka göra något åt saken.

serierecension

Under 90-talet blev Hugh Grant känd som lätt stammande och charmigt bortkommen romantiker i filmer som Fyra bröllop och en begravning och Notting hill. I början av 00-talet började han i stället synas som charmig skitstövel – ett karriärval som nu, nästan 20 år senare, slipats till perfektion. Hugh Grant gör sin livs roll som Jeremy Thorpe som en älskvärd, men samvetslös karriärist.

En engelsk skandal inleds på en restaurang där Jeremy Thorpe och hans partikollega har ett samtal som kommer ge anglofila tittare ståpäls – torrt, rappt och känslodistanserat. Man får veta att Thorpe förfört – utnyttjat? – Norman Josiffe (Ben Whishaw) – en fattig ung man med psykiska problem. Nu har Norman i sin tur börjat ge Jeremy problem och hotar att avslöja deras romans.

Genremässigt är serien en politisk thriller, med allt vad det innebär – maktstrider, utpressning och olagligheter. Samtidigt finns humor och hjärta och serien lyckas med det som dess amerikanska motsvarigheter ofta misslyckas med – att låta även ”skurkarna” med mörka motiv vara flerdimensionella människor snarare än psykotiska masterminds, alternativt en sorglig figur med ett barndomstrauma i bagaget som förklaringsmodell.

Det samma gäller för seriens offer, Norman. Han är i solklart underläge gentemot den mäktige man som behandlat honom illa. Förvisso framhålls hans kompromisslösa hållning att vara sig själv och vägra tvingas in i garderoben, men Ben Whishaw mejslar även fram en stundtals så irriterande figur att man nästan får förståelse för att Jeremy Thorpe vill göra sig av med honom.

Stephen Frears har tidigare gjort bland annat The Queen (2006) och Philomena (2013) och har gjort sig känd som en flitig, men på senare tid något ojämn, regissör. Men den som tappade hoppet om honom efter Victoria and Abdul (2017) får anledning att tänka om. En engelsk skandal är en riktig nagelbitare om makt, skam, skamlöshet och att försöka älska någon av samma kön i en tid när det var mycket riskabelt – utan ett spår av onödig sentimentalitet. Det är en av årets bästa tv-serier.

En engelsk skandal visas i SVT1 med start söndagen den 16/12.

En engelsk skandal

Betyg: 5

Regi: Stephen Frears

Med: Hugh Grant, Ben Whishaw m fl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

serierecension

Mer i ämnet