Professorn i kyrkohistoria: Man måste dra en gräns

Publicerad

Det sekulärhumanistiska förbundet Humanisterna har fått avslag på sin ansökan om att bli ett registrerat trossamfund, samtidigt som till exempel en AIK-förening fått grönt ljus. Men Joel Halldorf menar att det är helt i sin ordning.

Joel Halldorf är professor i kyrkohistoria och menar att staten behöver göra en gränsdragning, för att inte politiska partier och filosofiska samfund ska kunna utnyttja lagen om religionsfrihet. 

– Om man släpper på den här gränsen kan politiska partier och filosofiska föreningar börja söka och då riskerar hela lagen att urvattnas. Det är det jag tror att man försöker åstadkomma här. Men å andra sidan har man släppt in andra föreningar under den här definitionen, säger han.

Uppfyller inte kraven

Kammarkollegiets beslut, där myndigheten motiverar varför humanisterna inte registreras som trossamfund, är ganska tydligt. Kammarkollegiet tittar efter religiös verksamhet och Humanisterna säger att de är en sekulär verksamhet, menar Joel Halldorf. 

– Staten definierar religion inom lagen för trossamfund. Religion är gemenskaper för religiös verksamhet, som att anordna gudstjänster. Utifrån det prövar man alla ansökningar – det är de två kriterier man har. Uppfyller man kraven så kan man registreras som trossamfund och bli skyddad av religionsfrihetslagstiftningen och kanske få bidrag som tillfaller religiösa samfund. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.