Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Christer Sturmarks kritik mot att Humanisterna nekas status som trossamfund. Foto: Andreas Idén/TT

Sekulära Humanisterna vill bli trossamfund – nekas av staten

Uppdaterad
Publicerad

Sataniska samfundet, AIK-föreningen ”Vår svartgula sal” och Kopimisterna, ett samfund som menar att internet är heligt, är alla registrerade trossamfund i Sverige. Det är däremot inte det sekulärhumanistiska förbundet Humanisterna, som fått avslag på sin ansökan.

Humanisterna är ett icke-teistiskt samfund som arbetar för en sekulär stat. De tillhandahåller ceremonier som bröllop, begravningar och barnvälkomnanden utan trosbekännelser.

De har ansökt om att få bli ett registrerat trossamfund men fått avslag från Kammarkollegiet som är den myndighet som ansvarar för registreringen. Ansökan har avslagits med hänvisning till att Humanisterna enligt sin egen beskrivning inte bedriver ”religiös verksamhet” och inte kan anses vara ett trossamfund i lagens mening.

– Sekulär humanism är en livsåskådning precis som kristendom, islam eller buddism och då kan inte staten särbehandla vissa livsåskådningar och diskriminera andra, säger Christer Sturmark, tidigare ordförande och numer engagerad medlem i Humanisterna.

Ekonomiskt och principiellt viktigt

Att få status som trossamfund innebär vissa fördelar som att skatteverket då är behjälpliga med att samla in medlemsavgifter och man kan också få statligt stöd för sin verksamhet. Det är därför både ekonomiskt och principiellt viktigt för humanisterna att få status som trossamfund, menar Sturmark.

– Går du till de klassiska sociologerna så skulle de säga att religion är ett sammanhängande etiskt tankesystem som skapar mening för människor. Använder man den definitionen så stämmer den förstås in på sekulär humanism likaväl som på kristendom.

Satanister och AIK-förening

Utöver stora och välkända samfund som till exempel Svenska kyrkan så har också mer otippade samfund som ateistiska Satanistiska samfundet och AIK-föreningen ”Vår svartgula sal” fått grönt ljus från Kammarkollegiet.

– Det blir ju nästan komiskt när en AIK-förening som kallar sig för religion godkänns och sekulär humanism som finns i 70-80 länder får avslag, säger Christer Sturmark.

Humanisterna har nu skickat in ett överklagande till förvaltningsrätten.

Kulturnyheterna har sökt Kammarkollegiet som inte vill ställa upp på en intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.