Recension: ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret ...”

Uppdaterad
Publicerad

Det är kanske årets juldagsfilm – ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann!” – regisserad av Felix Herngren.

Kulturnyheternas Fredrik Sahlin har sett den:

– Till skillnad från resten av västvärlden hade jag mycket svårt för Jonas Jonassons bästsäljare. Inställsam, maniskt putslustiga och irriterande käck. Mellan dig och mig så orkade jag faktiskt inte ens läsa klart den...

Dina förväntningar var kanske inte så höga på filmen då?

– Jo för jag gillar ändå Felix Herngren som regisserar. Jag gillar det mesta han gjort, förutom möjligen hans tjötiga gamla figur Papi Raul.

– Herngren är ju fena på att skapa igenkänningshumor i en slags allmänmänsklig vardag. Har vi ju inte minst sett i produktplaceringsinfernot Solsidan. Den här gången är han bunden till en förlaga med en massa äventyr och bred komedi – då blir det lite svajigare. Det vacklar väldigt mycket mellan högt lågt.

– Men det finns många goda stunder ändå. Mycket tack vare just den herngrenska tajmingen som räddar Hundraåringen från att sugas in i det svarta hål som kallas juldagspremiär. Det är högt tempo och bra tajming och det räcker långt.

Kommer en miljon svenskar ändå att se filmen?

– Kanske inte så många men med en bästsäljare och en frustande fri Robert Gustafsson kommer producenterna nog kunna skratta sig hela vägen till banken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.