• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Lo Kauppi, Mikael Wiehe och Joakim Thåström är några av artisterna som skrivit under uppropet. Foto: TT

Hundratals artister protesterar mot Sveriges Eurovision-deltagande i Israel

Uppdaterad
Publicerad

171 svenska artister och kulturarbetare vill i ett gemensamt upprop att Sverige bojkottar Eurovision Song Contest i Israel. Enligt artisterna använder landet musikevenemanget för att ”dölja sina brott mot det palestinska folket”. Det skriver bland andra Mikael Wiehe, Lo Kauppi och Joakim Thåström i en debattartikel i Aftonbladet.

”Så länge Israel med sin apartheidpolitik förnekar palestinierna deras grundläggande mänskliga rättigheter, så länge måste vi avstå från israeliskt deltagande i kulturutbyten”, skriver de 171 artisterna och kulturarbetarna i det gemensamma uppropet, som publicerades som en debattartikel i Aftonbladet under tisdagen.

De undertecknande kulturaktörerna vill att Sverige bojkottar årets upplaga av Eurovision, där John Lundvik tävlar med låten Too late for love.

Bland de som skrivit under uppropet återfinns bland andra opinionsjournalisten Kajsa Ekis Ekman, The Knife-syskonen Karin och Olof Dreijer, vänsterpartisten och musikern Dror Feiler samt författaren och miljöpartisten Per Gahrton.

Israel – Palestina-konflikten har varit ett återkommande ämne för debatt inför årets upplaga av Eurovision Song Contest. Tidigare har en lång rad brittiska kulturpersonligheter formulerat ett liknande upprop, och på Island har en protestskrivelse mot arrangemanget samlat 17 000 underskrifter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.