Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny Ukrainsk pjäs i regi av Lars Rudolfsson

Unga ukrainska dramatiker sätts upp på Orionteatern

Uppdaterad
Publicerad

Mitt under pågående krig har en grupp ukrainska ungdomar skrivit dramatik om sin krigsdrabbade vardag. Arton korta pjäser sätts nu upp på Orionteatern som examensproduktion av de avgående skådespelarstudenterna från Stockholms konstnärliga högskolan.

Bakom föreställningen är unga aspirerande ukrainska dramatiker i åldrarna 15 till 21, nu boende i olika delar av världen. Under ledning av den amerikanska dramatikern Laura Cahill lärde de sig, via videosamtal, grunderna i att skriva dramatik. 

“Hur känner du att du är rädd?” är en föreställning om sorg och en djup känsla av overklighet, men innehåller också en stor dos överlevnadshumor.

– Vi som lever i ett tryggt land, hur gör vi för att förstå och förmedla vad de skriver om? Det har varit en stor del av den här processen, förklarar Lars Rudolfsson.

Nära samarbete

Den ukrainska cellisten Anna Nuzha medverkar live på scen. Men skådespelarna är huvudsakligen avgångselever från Stockholms konstnärliga högskola.

Arbetet med föreställningen har skett i nära samarbete med de ukrainska dramatikerna, som kommer att närvara vid premiären. 

– Pirrigt, det är fint att de kommer hit, säger Steph Molin som medverkar i pjäsen.

– Det är inga krigsberättelser med soldater, utan det är ungdomarnas upplevelser av hur världen förändrades efter Rysslands invasion, säger regissören Lars Rudolfsson.

Se mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.