Skillnaden mellan stad och land – hur ska kulturen i hela Sverige främjas?

Uppdaterad
Publicerad

Att kultur ska vara tillgänglig för alla i hela Sverige är riksdagspartierna rörande överens om. Men hur ska det gå till? Kulturnyheterna bjöd in SD:s och C:s kulturpolitiska talespersoner för ett samtal i studion.

Det finns en bred enighet i både riksdag och kommuner om att kulturen ska vara tillgänglig för alla, oavsett var i landet man bor. I praktiken skiljer sig dock kultursatsningarna åt mellan olika kommuner.

Anledningarna är många. I vissa fall beror det till exempel på att en kommun avfolkas och därför har mindre skatteintäkter till sitt förfogande. Samtidigt kan invånarna i större städer ta del av ett rikt kulturliv genom de stora nationella kulturscenerna.

Val 2018 – #dinröst

Förenklad bild

Kulturnyheterna bjöd in Per Lodenius (C) och Aron Emilsson (SD) till studion för att prata om hur de anser att kulturen på landsbygden ska främjas. Båda partierna har mött kritik på området – nyligen reste sig teater- och museichefer i Kalmar i protest mot Sverigedemokraternas budgetförslag.

– Jag tror det handlar om att det finns en väldigt förenklad bild av vad Sverigedemokraternas kulturpolitik är. Man tittar mycket på lokal och regional nivå men inte på det vi vill göra på nationell och statlig nivå, där vi gör omfattande satsningar för hela landet, säger Aron Emilsson om protesten i Kalmar.

I sin politik vill Sverigedemokraterna bland annat satsa på kulturlotsar i kommunerna och ”Sverigecenter” i vissa utsatta områden.

Inget politiskt vakuum

Centerpartiet å sin sida har fått kritik för att ha en snål kulturbudget. För att jämna ut skillnaderna mellan stad och land vill de bland annat att regionala scener ska få nationell status, sänka skatter och införa ett nationellt kulturhuvudstadsår.

– Kulturpolitiken ligger inte i ett vakuum i politiken, det handlar också om generella satsningar på landsbygden. Det handlar också om skatter. Skatten på biobiljetter är så hög att biografer på landsbygden får lägga ner, samtidigt som invånare i Stockholm får gå gratis på museum, säger Per Lodenius.

Studiosamtalet finns att se i sin helhet här. Kulturnyheterna beklagar den bitvis dåliga ljudkvaliteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet