Invigning från bibliotekets uteplats.

Husby bibliotek dubblerade besöken – går mot trenden

Uppdaterad
Publicerad

Utlån sjunker på svenska bibliotek, men i Husby blir besöken fler.

Kulturnyheterna har under våren rapporterat om att besök och utlån från svenska bibliotek minskar, liksom antalet filialer i landet. Men i Husby går utvecklingen åt andra hållet.

Under vintermånaderna januari och hade man 10 000 fler besökare än 2012 och gick från 7 857 besök till 17 658.

Och det är ingen tillfällighet. Biblioteket har inte bara renoverats utan man har börjat samarbeta betydligt mer med nätverken i Husby.

– Det finns ett jättestort engagemang här som vi såg att vi kunde bli del av, säger Elisabeth Aquilonius, enhetschef för biblioteken i Husby, Kista, Rinkeby, Tensta och Mobila Akalla.

Samarbete med fotbollsklubben

Tillsammans med fotbollslaget Kista Galaxy bedriver biblioteket läxhjälp och på kvällarna har man låtit nätverket Street Gäris som ordnar spoken word-workshopar låna biblioteket.

– Vi har lärt oss att släppa kontrollen över vårt rum. Det funkar jättebra eftersom våra samarbetspartners verkar i samma anda som vi. Alla arbetar för att lyfta människors berättelser, säger Elisabeth Aquilonius.

Flexibla lokaler för olika möten

Dessutom har man ett nära samarbete med sin närmaste granne, Berättarministeriet, som håller i skrivarcirklar för barn.

– På onsdagar håller vi i bokslukardagar. Då får man skapa en historia tillsammans med sin klass och skapa egna berättelser.

Renoveringen av biblioteket betydde mycket. För det möjliggjorde att lokalerna kan kombinera både utrymme för enskilda och möten i grupp.

– Vi har väldigt tacksamma och flexibla lokaler. Så vi kan ordna minibio regelbundet, eller ha plats för juridisk rådgivning, datorkuser och språkcafé.

Dessutom har man nyligen gjort något nytt av en gammal uteplats som ingen tidigare använde. Efter att ha frågat de boende vad de ville att det skulle bli för en plats, finns det nu både en scen, växter och möjligheter att dricka kaffe. Något som blev verklighet med hjälp av den lokala koloniföreningen och Kista Galaxy.

”Bara början”

Men också innehållet i bokhyllorna har ändrats.

– Vi har satsat mer på språkkurser och litteratur som handlar om att skriva ett cv. Och så har vi sett till att ha ett bättre utbud av barnböcker. Vi har blivit mycket mer barnen och ungdomarnas bibliotek, säger Elisabeth Aquilonius.

Kommer ni kunna locka ännu flera besökare?

– Det tror jag. Det här är bara början. Ju mer vi vågar ta in engagemanget hos Husbyborna desto populärare kommer vi bli, säger hon.

23 augusti öppnar ett nytt bibliotek i Kista galleria, som kommer bli det näst största i Stockholm.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.