Mikael Persbrandt ska spela huvudrollen i Åsa Linderborgs roman Mig äger ingen. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Persbrandt till ”Mig äger ingen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids spekulationer är det klart: Mikael Persbrandt spelar huvudrollen i filmatiseringen av Åsa Linderborgs succéroman ”Mig äger ingen”.

Åsa Linderborgs självbiografiska roman Mig äger ingen ska bli film. Vem som ska spela Linderborgs pappa, härdarmästaren Leif, har inte varit känt, men nu kommer svaret från Eva Svendenius, chef för biografidistribution på Svensk filmindustri.

– Jag kan bekräfta att Mikael Persbrandt spelar huvudrollen. Inspelningarna börjar under de kommande veckorna, säger hon.

Men när Kulturnyheterna ringer upp bokens författare, Åsa Linderborg, blir hon förvånad.

– Det hade jag ingen aning om, säger hon.

Efter en stunds betänketid säger Linderborg att hon uppskattar valet av huvudrollsinnehavare.

”Bara ingen hästsvans”

– Det är jättebra. Persbrandt vet något om klass, han vet något om alkohol. Det är de två grundelement man måste förstå för att kunna gestalta min pappa, säger hon.

Mikael Persbrandt säger i en intervju att han testar en ny mustasch inför rollen. Hur porträttlik tror du att han kan bli?

– Mustasch?!

Åsa Linderborg gapskrattar en lång stund innan hon fortsätter:

– En av pappas sorger var att han inte kunde ha mustasch, han hade för gles skäggväxt. Men det är väl jättebra att de inte väljer ett utseende som som ser ut för mycket som Leif. Bara de inte sätter hästsvans på honom! Det var det fulaste han visste.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.