Hyllad bloggare om upproren i Jemen: ”Som att passera genom en krigszon”

Publicerad

Under den arabiska våren var det många som vände sig till sociala medier och bloggar för att få veta vad som hände på gatorna i Kairo, Tunis och Benghazi.

En av dem som skrev direkt från protesternas hjärta i Jemens huvudstad var den feministiska bloggaren och journalisten Afrah Nasser. Hennes blogg utsågs av CNN till en av de tio viktigaste i Mellanöstern.

– Det var mycket intensivt. Det var ett stort säkerhetspådrag. Man såg soldater till höger och vänster. Det kändes som att passera genom en krigszon, berättar Nasser för Kulturnyheternas Victoria Greve.

Jobb – demonstration – blogg
På dagarna gick Afrah Nasser till redaktionen för den tidning hon arbetade på. Direkt efter jobbet demonstrerade hon och på kvällen bloggade hon om dagens händelser.

Afrah Nasser säger själv att hon är priviligerad som är utbildad och kan engelska och att det gav henne möjligheter att nå ut internationellt med sin blogg.
– När upproret i Jemen började i januari 2011 kunde jag inte låta bli att blogga om politik.

Nasser säger att hon också använde sin blogg för att rapportera om de övergrepp mot demonstranter som ägde rum.

Förändringar
Demonstrationerna förde samtidigt med sig en del överraskningar.
– I Jemen brukade det vara svårt för kvinnor att göra sig hörda. Och ute på gator och torg var det socialt oacceptabelt att göra det. Men under protesterna blev jag väldigt förvånad och imponerad av att männen välkomnade kvinnors närvaro och deltagande.

Den förändrade attityden blev också märkbar för Afrah Nasser personligen.
– Jag uppmuntrades att fortsätta att blogga. Även män uppmuntrade mig. Det förändrade mäns sätt att se på kvinnor, berättar hon.

Fortsätter blogga – från Sverige
Journalister som kritiserar regeringen förföljs. Afrah Nasser har också blivit dödshotad och under ett besök i Sverige i våras fick hon veta att det skulle vara för farligt för henne att återvända. Men trots det kommer bloggandet fortsätta.
– Jag har bloggandet att tacka för mycket.

Afrah Nasser har nu fått uppehållstillstånd i Sverige.

Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer