Några artister som skulle ha uppträtt är Jon Henrik Fjällgren, Uno Svenningsson, Mariette och Rickard Söderberg. Foto: Stina Stjernkvist/Adam Ihse/TT

Hyllningsturné för Börje Salming inställd – arrangören spelade bort pengarna

Uppdaterad
Publicerad

Flera kända svenska artister skulle medverka i en konsertturné till minne av Börje Salming. Men nu ställs hela turnén in. Arrangören har spelat bort flera miljoner i biljettintäkter, och polisanmälts, rapporterar Aftonbladet.

9500 biljettköpare kommer sannolikt inte få sina pengar tillbaka.

Samtliga sex datum av Sounds of emotions-turnén har ställts in.

– Jag har fallit tillbaka i spelmissbruk. Det är dit pengarna har gått, säger arrangören till Aftonbladet.

Jon Henrik Fjällgren, Mariette och Rickard Söderberg är några av artisterna som skulle ha medverkat i Sounds of emotions. En konsertturné där allt överskott skulle gå till Börje Salmings stiftelse till förmån för ALS-forskning.

– Det är tragiskt att pengarna som skulle gå till någonting bra är borta. Jag hoppas innerligt att turnéplanen kan få hjälp av nya arrangörer, säger Mariette till SVT.

Fyra miljoner borta

Konsertturnén skulle egentligen ha ägt rum i november, men sköts på framtiden av produktionstekniska skäl. Nu framkommer det enligt uppgifter till Aftonbladet att de fyra miljonerna i biljettintäkter är borta och arrangemanget inte längre blir av.

I ett utskick från biljettföretaget Tickster till de nära 9500 biljettköparna framgår det att de inte kommer att få pengarna tillbaka från Tickster, då man betalat ut pengarna till det arrangerande företaget – som man numera inte kan nå.

– Om det blir en konkurs för arrangören går det att ansöka om pengar från konkursboet, säger Ticksters vd Niclas Lindeberg till SVT.

Jon Henrik Fjällgren har tidigare anlitat arrangören som manager, och har varit ett ansikte utåt för turnén. Han har nu polisanmält mannen.

– Det är en mardröm. Jag trodde han var min bästa vän. Han har förstört mitt liv, säger han till tidningen.

Ingen koppling till stiftelsen

Till Kulturnyheterna tydliggör Börje Salmings ALS-stiftelse att de inte har någon direkt koppling till arrangemanget – samtidigt som de anser att det är ”väldigt tråkigt att folk blivit lurade”.

”Hoppas och tror att människor förstår skillnaden mellan att någon vill arrangera något trevligt för välgörenhet, och välgörenheten i sig”, skriver stiftelsen till SVT.

Jon Henrik Fjällgren har avböjt att kommentera. SVT har sökt arrangören.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ticksters vd Niclas Lindeberg om vad som händer för biljettköparna nu. Foto: SVT

HÄR ÄR DE INSTÄLLDA KONSERTERNA

21 november, Linköping

22 november, Leksand

23 november, Örnsköldsvik

24 november, Luleå

25 november, Gävle

26 november, Jönköping

HÄR FINNS HJÄLP MOT SPELMISSBRUK

Stödlinjen.se ger råd och stöd till personer som spelar, samt till deras närstående. Dit går det att ringa anonymt, det går också att mejla eller chatta.

Via spelpaus.se går det att stänga av de spel som kräver registering-

Via Spelberoendes riksförbund och Spelberoendegruppen går det att hitta lokal stödföreningar för spelberoende och anhöriga.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.