Visa alla (2)
Visa alla (2)

Bygg om Stockholm i nytt Minecraftspel

Uppdaterad
Publicerad

Arkitektur- och designcentrum, i samarbete med Minecraft, erbjuder nu möjligheten att skapa en alternativ stad från grunden.

Snart kan alla som spelar Minecraft bygga upp ett nytt Stockholm från grunden. Tillsammans med Arkitektur- och designcentrum har Minecraft skapat spelet Blockholm som börjar med en tom Stockholmskarta och nästan 100.000 tomma tomter som ska bebyggas.

– Vi har en exakt topografisk karta av Stockholm som spelarna kan fräsa loss på, säger Veronica Hejdelind, publikchef på Arkitektur- och designcentrum.

Medborgarna blir delaktiga

Förhoppningen är att de många framtidsfrågorna som Stockholm står inför med bostadsbrist och upprustningsbehov kan locka många att delta i spelet.

– Vi hoppas att alla kommer delta, från barn som spelar Minecraft i dag till vuxna från alla yrkesområden, säger en av Blockholms projektledare Markus Bohm.

– Vi kommer också att föreslå att vissa grupper bygger varandras hus – som att ryska ambassaden bygger amerikanska ambassadens hus och vice versa. För att flytta över dynamiken i dagens samhälle hit, säger han.

Växande dataspelstrend

I en snabbväxande bransch dyker det upp allt fler spel med ambitioner bortom underhållningsgenren, som att diskutera samhällsfrågor.

Johan Martinsson är redaktör på speltidskriften Fienden och ser att den grenen av datorspelen växer.

– Det är ganska många som är rätt trötta på vanliga spel som sett likadana ut i många år. Därför finns det en marknad för de här spelen som har andra värden – konstnärliga värden – snarare än rent ekonomiska, säger han.

– Det är klart att spel kan vara bara underhållning men interaktiva spel har stor potential. Det finns spel som behandlar depression eller erfarenheten att ens son är cancersjuk och då får spelaren ett annat perspektiv när han eller hon går in i någon annans värld och känslor. Och om konsten ska ha en uppgift så är det en bra uppgift i så fall tycker jag, säger Johan Martinsson.

Spelet Blockholm släpps den 24 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.