Flera saker står på spel när Västmanlandsmusikens styrelse sammanträder under onsdagen. Framför allt handlar det om orkesterns tjänster ska minskas från 60 till 50 procent.
Men Sinfoniettan i Västerås hamnade i medias strålkastarljus redan i höstas då deras relativt nytillträdde direktör Dag Celsing ville lägga ner orkestern av ekonomiska skäl. Att ta bort orkestern, som funnits i staden sedan 1883, fick direkt en hel del kritik och beslutet drogs tillbaka inom några veckor.
Beslut om nya neddragningar
Men knappt hann orkestern andas ut innan det i början av året kom varsel om nya besparingar. Styrelsen för Västmanlandsmusiken, som förutom Sinfoniettan också innefattar Västerås konserthus och Länsmusiken, lade fram förslaget att orkesterns tjänstgöringsgrad skulle minska från 60 till 50 procent.
Sveriges yrkesmusikers förbund, Symf, motsatte sig, och efter förhandlingar mellan fack och arbetsgivarsida möts nu styrelsen igen, den 11 maj, för att bestämma vilka neddragningar som ska göras i Västmanlandsmusiken.
Orkestern: ”Stora konstnärliga förluster vid neddragning”
Johan Morén, violinist i Sinfoniettan och facklig representant för Symf på lokal nivå, säger att neddragningen skulle få stora konsekvenser för orkestern både på ett personligt och ett konstnärligt plan.
– Dels blir det ju självklart en förlust rent ekonomiskt för musikerna men det skulle också innebära en konstnärlig förlust i och med att vi inte kan ses och öva lika ofta ihop och inte kan ta lika många uppdrag. Jag tror också att vi kommer få svårare att locka hit nya musiker eftersom framtiden i orkestern känns så oviss.
Anders Teljebäck (S) kommunalråd i Västerås och ordförande i Västmanlandsmusikens styrelse menar neddragningen är en åtgärd för att få ekonomin i balans.
– Vi står inför ett underskott på fyra miljoner inom tre år om man inte gör besparingar. Att dra ner Sinfoniettas tjänstgöringsgrad är en av flera åtgärder som vi föreslår.
Konflikt om pengar
En arbetstagarkonsult som tillsatts på uppdrag av orkestern kom fram till att en neddragning av Sinfoniettan skulle ”påverka produktionen kvantitativt och/eller negativt”. Konsulten gick också igenom Västmanlandsmusikens ekonomi och fastslog att orkestern bara fått 1,5 miljoner kronor av en pott på 2,7 miljoner kronor som Kultur- idrotts- och fritidsnämnden i Västerås stad 2013 avsatte till Sinfoniettans tjänstgöringsgrad. Resten av pengarna har fördelats ut på de andra verksamheterna inom Västmanlandsmusiken.
– Det man gjorde då var att fatta beslut om hur mycket Sinfoniettan skulle kosta och avsatte pengar för att finansiera det, men nu säger man plötsligt att verksamheten är för dyr och vill dra ner på den, menar Jonas Nyberg, kommunikatör på Symf.
Anders Teljebäck säger att Västmanlandsmusiken är en enda organisation och att alla pengarna delas inom den.
– Vi har en skyldighet att ha en verksamhet i ekonomisk balans så att vi kan fortsätta hålla en hög kvalité på allt vi gör. Det finns inga öronmärkta pengar.
Ett protokoll från Kulturnämndens möte 2013 visar att 2,7 miljoner av pengarna var avsett till orkesterns ökade tjänstgöringsgrader men direktör Dag Celsing fasthåller att det är pengar som var tänkt till hela verksamheten.
– Pengarna har gått till orkestern. De har aldrig blivit missgynnade. Men vi är en organisation och har ett organisationsnummer.
Arbetsmiljöproblem
Johan Morén, musiker i orkestern och fackligt ombud, säger att känslan av att vara motarbetad av ledningen och att leva i ovisshet om framtiden har lett till att flera av musikerna och andra anställda på Västmanlandsmusiken mått dåligt.
– Det har blivit arbetsmiljömässiga problem och runt en femtedel av medlemmarna ur orkestern har vid ett eller annat tillfälle sedan i höstas varit sjukskrivna.
– Det är jättetråkigt såklart, men vi har i flera år hållit inne på andra verksamheter i förmån till orkestern och nu håller det inte längre, svarar Dag Celsing.
”Aldrig sett något liknande i svenskt kulturliv”
Det är tydligt att det finns helt skilda verklighetsuppfattningar mellan orkester och ledning och en djup misstro mot direktören från orkesterns sida. Dag Celsing har fått hård facklig kritik och avgångskrav. Även anställningen av Celsing har kritiserats av Justitieombudsmannen på flera punkter, bland annat för hemlighetsmakeri i samband med chefsrekryteringen, enligt Vestmanlands Läns Tidning.
I grunden verkar konflikten också handla om en strid mellan två kultursyner: en traditionell som ser ett värde i bevarandet av en hundra år gammal orkester, och en modern, där grundtanken är att kulturen ska klara av att bära sig själv.
– Det här är helt unikt. Det finns en ledning som motarbetar sin egen orkester. Jag har aldrig varit med om något liknande i svenskt kulturliv, säger Jonas Nyberg, kommunikatör på Symf.
Dag Celsing håller med om att det är unikt:
– Det har ju inte skett tidigare i Sverige att man drar ner på en kammarmusikorkester. Och jag tycker ju det är jättetråkigt, men nu har vi en målkonflikt. Förändringar måste ske om pengarna ska räcka till på sikt.
Deg Celsing: Större förändringar i framtiden
Från fackligt håll menar man att styrelsen målat upp Sinfoniettan som en ekonomisk förlustaffär när de i själva verket hela tiden ökar sina publikintäkter. Flertalet artiklar och debattinlägg i lokala tidningen Vestmanlands Läns Tidning, visar att Sinfoniettan är ett uppskattat inslag i stadens kulturliv. Rubriker som ”Sluta motarbeta Sinfoniettan” och insändare som kräver direktörns avgång indikerar att det är en kulturklenod man petar på.
Dag Celsing kan tänka sig att det är en del av grunden till att neddragningar på orkestern blivit en sådan infekterad konflikt.
– Det är klart att det finns en tradition här som gör att det här upprör extra mycket. Men vi ser framför oss att vi kanske kommer stå inför större förändringar inom kultursverige där den främsta kanske är att vi kommer att ingå i en större region. Vi måste ställa in oss på förändringar och våga diskutera dem.
Kommer Västerås Sinfonietta att finnas om tio år?
– Jag är övertygad om att det kommer finnas bra professionell musikerverksamhet om tio år, exakt vad den kommer heta kan jag inte säga bestämt. Vi måste utgå i från medborgarna och hur vi ska kunna erbjuda dem ett bra kulturutbud. Om vi står inför en stor regionomvandlig måste vi vara beredda på stora förändringar, säger Dag Celsing.