Foto: Dan Hansson / SvD / TT

Kristina Lugn hedras med minneskväll

Uppdaterad
Publicerad

Den nyligen bortgångna poeten Kristina Lugn hyllas av skådespelare och musiker under torsdagskvällen på Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm.

– Det kommer handla om Kristinas kärlek till orden, konsten och till den här teatern som ju var hennes vardagsrum, säger Camilla Carlström, producent.

I början av maj kom beskedet att poeten, dramatiken och akademiledamoten Kristina Lugn gått bort, 71 år gammal.

Därmed beslutade Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm, där Lugn tidigare arbetat som konstnärlig ledare, att snabbt ställa om ett redan planerat evenemang till en minneskväll i Kristinas ära.

– Allt är gjort med värdighet och respekt. Det kommer att handla om Kristinas kärlek till orden, konsten och till den här teatern som ju var hennes vardagsrum, säger Camilla Carlström, producent vid Teater Brunnsgatan 4, till Kulturnyheterna.

Kvällen kommer att bestå av både poesi och musik. Artister som Helen Sjöholm, Tommy Körberg och Mira Eklund uppträder och Kalle Westerdahl, Figge Norling och Martina Montelius – dotter till Kristina Lugn och nuvarande ledare för teatern – läser poesi.

– Alla ställer upp pro bono för att de gillar oss och Kristina och för att de vill göra något för henne. Helen Sjöholm framför två sånger och Tommy Körberg två och sedan en sång tillsammans. De är ju också berörda av det som har hänt, de hade egna relationer till Kristina Lugn, säger Camilla Carlström.

Hur minns du Kristina Lugn?

– Kristina för mig är löftet om att allt kommer att bli bra. Jag fick tyvärr inte jobba så mycket med henne men vi träffades för många år sedan när hon kom till min hemorts bibliotek och läste dikter. Vi var fem i publiken och hon öppnade mina ögon för att det fanns en annan värld därute. Hon formulerade det så fint.

Evenemanget kommer filmas och i efterhand läggas upp digitalt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.