Foto: TT

I dag avslutas hovrättsförhandlingarna mot Kulturprofilen

Uppdaterad
Publicerad

I dag avslutas förhandlingarna i Svea hovrätt rörande den uppmärksammade tingsrättsdomen mot Kulturprofilen. Ett av vittnena som hördes under onsdagsförmiddagen var akademieledamoten och hustrun till Kulturprofilen, Katarina Frostenson. Även ett skönlitterärt verk används som bevis, något som ses som mycket ovanligt enligt överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem.

I måndags startade rättegången, som nu går in på sin tredje och sista dag. Beslut om Kulturprofilen kommer att forsätta vara häktad, samt datum för dom väntas komma under dagen.

Det var i oktober som den så kallade Kulturprofilen dömdes till två års fängelse för våldtäkt. En dom som han överklagat med sin advokat. Även åklagaren och målsäganden har överklagat domen, då med syfte att straffet ska skärpas. 

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av Kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter år 2011. Kulturprofilen dömdes till att betala ett skadestånd på 115 000 kronor och till två års fängelse för våldtäkt i ett av de två fallen.

Katarina Frostenson i rätten

I hovrätten under onsdagsförmiddagen hördes poeten och akademiledamoten Katarina Frostenson, som är gift med Kulturprofilen, i rätten. Hon vittnade bakom stängda dörrar och som närstående vittnade hon enligt lagen inte under ed.

Försvaret använder även, som Kulturnyheterna tidigare rapporterat, ett utdrag ur ett skönlitterärt verk som den målsägande kvinnan skrivit. Något som den tidigare överåklagaren och rättsexperten Sven-Erik Alhem beskrivit inte hör till vanligheterna.

– Enligt min erfarenhet mycket ovanligt, men det har förekommit, sade Sven-Erik Alhem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer