Den så kallade kulturprofilen anländer till rätten. Foto: Janerik Henriksson, TT

I dag inleds rättegången mot Kulturprofilen i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Idag prövas den uppmärksammade tingsrättsdomen mot Kulturprofilen. Ny bevisning och nya vittnen kommer att träda fram under tre dagar långa förhandlingarna i hovrätten. Ett av vittnena är Kulturprofilens hustru – akademiledamoten Katarina Frostenson.

I oktober dömdes den så kallade Kulturprofilen till två års fängelse för våldtäkt. En dom som han överklagat tillsammans med sin advokat.

Brotten anmäldes av en kvinna som enligt åtalet har blivit utsatt för våldtäkter av Kulturprofilen vid två tillfällen under höst och vinter år 2011. Kulturprofilen dömdes till att betala ett skadestånd på 115 000 kronor och till två års fängelse för våldtäkt i ett av de två fallen.

Nya bevis har lagts fram

Redan innan den fällande domen i tingsrätten började Kulturprofilens försvarsadvokat Björn Hurtig att förbereda ett överklagande till hovrätten.

– Han är stark i sin övertygelse om att det här ska kunna ändras i hovrätten, så nu gäller det att jobba för det, sade Björn Hurtig till TT samma dag som domen föll.

Även åklagaren överklagade tingsrättens dom.

-Jag tycker att bevisningen är tillräcklig för att döma honom för bägge våldtäkterna, har åklagaren Christina Voigt sagt till Expressen.

Nya vittnen träder fram

Inför förhandlingarna i Hovrätten som inleds idag och som kommer att pågå i tre dagar så har nya bevis lagts fram av Kulturprofilens advokat. Syftet är att ”påtala brister i kvinnans tillförlitlighet och att stärka Kulturprofilens version av händelserna”, skriver DN.

Utöver detta har försvaret begärt ut uppgifter från Stockholms lokaltrafik (SL) om hur tunnelbanetrafiken såg ut under helgerna året i fråga. Utdrag från en bok och journalanteckningar, som tidigare fungerat som tilläggsprotokoll, har också begärts ut.

Dessutom har försvarssidan åberopat ytterligare förhör för att komplettera förundersökningen. Förhör har hållits med nya vittnen och med den målsägande kvinnan. Under fredagen blev det känt att akademiledamoten Katarina Frostenson, hustru till Kulturprofilen, kommer att vittna under rättegången i hovrätten.

”Saknar betydelse”

Både målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz och åklagaren menar att delar av den nya bevisningen ska förklaras ogiltiga, eftersom de anser att den saknar betydelse. Hovrätten har dock beslutat att uppgifterna får användas och bedömer att det inte kan anses vara helt utan betydelse för målet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Kulturprofilen

Mer i ämnet