De svenska tvillingsystrarna (till höger), Ella och Nike Norman, gick som modeller på modeveckan i Milano. Foto: Gucci/Reuters/Le Manegement

Modelltvillingar ny trend på modeveckan: ”Visuell fest”

Uppdaterad
Publicerad

Höstens modeveckor har avlöst varandra med flera spektakulära visningar. I Milano anlitade klädmärket Gucci 68 par identiska tvillingar från hela världen som modeller. Och även märket Sunnei jobbade med tvillingar, bland andra systrarna Ella och Nike Norman från Stockholm.

Tvillingar, specifikt identiska tvillingar, blev en oväntad överraskning på modeveckan i Milano när två stora klädmärken valde att leka med konceptet på olika sätt.  

Lyxmärket Gucci hade jagat rätt på totalt 136 modeller som var tvillingar. Sida vid sida gick de sedan i likadana utstyrslar längs med catwalken.  

Det fascinerande med två  

– Det var en visuell fest att se alla speglade utseenden, säger Allyson Shiffman, redaktör på modemagasinet Vogue Scandinavia.  

I klädmärket Sunneis modevisning reste sig modelltvillingar en efter en från publiken och gick igenom en snurrdör på scen. Ut kom den andra tvillingen med visningens kläder. Något som skapade en illusion av att det var en modell som bytte om väldigt fort eller, enligt Shiffman, ett gestaltande av en identitetskonflikt.  

– För oss utifrån ser vi tvillingar som en estetisk anomali som är väldigt intressant. Men den som växer upp i det kan ha en komplicerad relation till sin “dubbelgångare”. Inom mode finns det en tendens att använda tvillingar när det handlar om identitet.

Tvillingsystrarna från Sverige  

De 18-åriga tvillingsystrarna Ella och Nike Norman från Stockholm var två av modellerna som gick i Sunneis modevisning i Milano. De har jobbat som modeller sedan de blev rekryterade av en modellagentur på stan för 3-4 år sedan.  

– Det är väldigt tacksamt att vara med någon som man vuxit upp med hela livet, som man känner bra och är väldigt bekväm med. Man är aldrig ensam i någonting, säger Nike Norman. 

Är det någonsin jobbigt att jobba ihop? 

– När man är riktigt irriterade på varandra, säger Nike. 

– Eller i slutet av dagen när man är trött och allting blir roligt. Då blir det en utmaning att hålla masken i en pose, säger Ella.  

I sina privata liv utanför jobbet berättar Ella och Nike att det kan bli påfrestande att alltid refereras till som “tvillingarna”, men i arbetssammanhang är det annorlunda.  

– De anställer oss ofta just för att vi är tvillingar och då förstår man vad man ger sig in på. Ofta är det folk man aldrig träffat förut, då blir det inte heller samma grej om de inte ser skillnad på en, säger Nike.

Se mer om tvillingar inom modevärlden i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.