Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konsertföreställningen ”Iiris Viljanen och Stina Ekblad – Ingen vet alls hur jag har det” beskrivs som ett konstnärligt möte mellan två starka finlandssvenska röster. Foto: Oskar Kullander/SVT

Iiris Viljanen och Stina Ekblad: ”Vi delar samma bakgrund”

Uppdaterad
Publicerad

Uppväxta på den Österbottniska landsbygden, möttes de av en slump på Dramaten. Med konsertförställningen ”Ingen vet alls hur jag har det” flätar sångerskan Iiris Viljanen och skådespelaren Stina Ekblad nu samman sina parallella liv.

Det var slumpen som förde Iiris Viljanen och Stina Ekblad samman. Iiris extrajobbade i Dramatens växel när skådespelaren kände igen den bekanta Österbottniska dialekten.

– Jag hörde omedelbart vad hon kom ifrån. Vi började prata och fann att vi härstammar från varsin liten by som ligger två kilometer från varandra, säger skådespelaren Stina Ekblad.

Mötet ledde till ett samarbete, låten ”Sordin” där Stina Ekblad sjunger. Idén till konsertföreställningen fick Iiris Viljanen fick efter att ha läst Stinas memoar ”Här brusar strömmen förbi” (2020).

– Jag kände igen mig så mycket i det hon beskrev om sin barndom i Österbotten och hennes resa, säger Iiris Viljanen.

Tre decennier – flera paralleller

I konsertföreställningen ”Ingen vet alls hur jag har det” varvas musik från Iiris Viljanens nya album ”Själsligt uppvaknande vid Slussen” med utdrag ur Stina Ekblads texter.

Tre decennier skiljer dem åt, trots det bär deras liv på flera paralleller. Båda lämnade tidigt Österbotten för att satsa på konstnärskapet och drömmen om ett liv fyllt med musik och teater.

Emigranterfarenheten är ett centralt tema i konserten, men även det att vara kvinna, att åldras och se tillbaka på livets olika skeenden.

Konserten är däremot ingen nostalgi, betonar Stina Ekblad.

– Klart att det finns med, när man har lämnat ett land och var är man nu då. Men det är också en allmängiltig känsla av att vilja ha nåt nytt, att sakna och ändå inte vilja tillbaka, säger hon.

– Precis, det finns en energi framåt, fast man har det här bagaget, säger Iiris Viljanen.

Hör mer om konsertföreställningen ”Ingen vet alls hur jag har det” i videon.

”Ingen vet alls hur jag har det”

Föreställningen har spelats i Göteborg, Gävle, Umeå och Stockholm. Näst på tur är Malmö 18, maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.