Ika Johannesson: Han kommer alltid vara en av de stora

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen kom beskedet att rockstjärnan Eddie Van Halen dött i sviterna av strupcancer, 65 år gammal. Ika Johannesson berättar om hans betydelse.

Beskedet att Eddie Van Halen dött fick flera andra rockstjärnor att på Twitter uttrycka sin beundran och saknad. Gene Simmons och Paul Stanley från Kiss kallade Eddie Van Halen för en gitarrgud. Lenny Kravitz skriver att ”himlen kommer att vara elektrisk ikväll” och Mötley Crües Nikki Sixx kallar honom för rockmusikens Mozart

– Det är lite som de säger. Han är känd som en virtuos, en extremt duktig gitarrist och sologitarrist som har populariserat egna sätt att spela på, säger Kulturnyheternas Ika Johannesson och fortsätter:

– Han spelade ofta solon med båda händerna på gitarrhalsen. Redan när första Van Halen-skivan 1978 var det så tydligt att det här var ett nytt sätt att spela rockgitarr på. Hela den skivan är makalös. Den börjar med låten ”Runnin' with the devil” som redan där har ett riff som känns väldigt futuristiskt när man lyssnar på det idag. Folk var helt ”blown away” av den nivån av gitarrspelande på en platta så tidigt.

Van Halens musikaliska arv har funnits länge

Joey Tempest, sångaren i svenska rockbandet Europe, säger till TT att Eddie Van Halen inspirerade ”en generation av gitarrister”. Låten ”Jump” var det som fick dem att använda keyboard i låten ”The Final Countdown”. Ika Johannesson menar att Eddie Van Halens arv kom redan på 80-talet med banden som följde.

– Eddie Van Halen kommer alltid att vara en av de stora gitarristerna som alltid kommer att nämnas när man tittar tillbaka på vilka gitarrister som har betytt någonting, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.