Foto: Böcker som laddas ner på piratbibliotek blir allt vanligare.

Forskare: Illegal nedladdning av böcker ökar

Uppdaterad
Publicerad

Allt från skönlitteratur till molekylkärbiologi finns att hitta bland de idag över 89 miljoner titlar som finns på ett av nätets så kallade piratbibliotek. Dessa hemsidor är helt illegala men ändå använder sig allt fler av dem, detta rapporterar Sveriges radio. 

Zakayo Kjellström forskar på fenomenet kring piratbibliotek och menar att det går att hitta det mesta på hemsidorna, allt från akademiska artiklar till skönlitteratur.

– Jag brukar använda analogin The Pirate Bay fast för böcker, säger Zakayo Kjellström.

Precis som liknande sidor där film laddas ned olagligt så betalar inte användarna något för de böcker som de laddar ner på piratbiblioteken. Detta skapar problem för både författare och förlag som inte får betalt för sina texter, vilket har gjort att flera förlag har försökt att stänga ner hemsidorna men utan att lyckas.

”Finns en koncentration till universitetsstäder”

Enligt Zakayo Kjellström är piratbiblioteken ett resultat av en ideologiskt driven nätkultur där allt ska vara gratis och tillgängligt för alla. Han menar att det framförallt är personer i universitetsstäder som laddar ner det piratkopierade böckerna.

-  Utifrån de nedladdningsmönster man sett så finns det en koncentration runt universitetsstäder. Så man kan väl iallafall i viss mån säga att det är akademiker som använder sig av sådana här hemsidor. Användningen av dessa är oerhört utbredd, det finns en stor mängd olika typer hemsidor men alla gör det på samma ideologiska grund, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.