Därför rasar politiker mot kärleksscener i indisk film

Uppdaterad
Publicerad

Lokalpolitiker i Indien har polisanmält en tv-serie för att den skildrar kärlek mellan en muslim och en hindu. Och det är inte första gången filmromanser över religionsgränserna väcker protester. Hur kommer det sig? Kulturnyheterna reder ut.

På senare år har skildringar av relationer mellan hinduer och muslimer blivit allt mer kontroversiellt i delar av Indien. Det senaste exemplet är serien A suitable boy (Netflix). Serien, som bygger på en roman av Vikram Seth, har till och med polisanmälts av politiker i delstaten Madhya Pradesh. Den formella orsaken till anmälan är en kyss mellan en muslim och hindu, som utspelar sig framför ett tempel.

Några andra exempel från senare år är filmen Padmavati (2018) som ledde till månadslånga protester. Orsaken var felaktiga rykten om att det skulle förekommit en kärleksscen mellan en hindu och muslim i filmen. Även filmen Kedarnath (2018) väckte protester och uppmaningar till bojkott.

Vad är det som upprör, och varför? Det kan du se i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.