• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

Svenska Akademien är ingen myndighet och behöver inte lämna ut handlingar, det slår Kammarrätten fast. Foto: TT

Inga nya akademiledamöter före sommaren

Publicerad

Svenska Akademien väljer inte in några nya ledamöter före sommaren. Under säsongens sista torsdagsmöte bestämde sig de tio kvarvarande ledamöterna för att vänta med invalen till senare i år.

-Det blir inga inval utan vi diskuterar vidare om möjliga kandidater. Det viktigaste för oss nu är bli klara med arbetet kring stadgarna så att vi inte råkar ut för några tvister vad gäller regelverket, säger Anders Olsson, Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare, till TT.

Så sent som den 16 maj hävdade Akademiens direktör Göran Malmqvist med bestämdhet att de fyra ledamöter som utträtt ur Akademien skulle ersättas – ”och inval ska ske i maj”.

Tolkningsstrid

Men när de tre avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark en vecka senare i en gemensam skrivelse förklarade att de kunde tänka sig att återvända till arbetet, på villkor att Horace Engdahl avgick, uppstod återigen en intensiv tolkningsstrid om stadgarna. Kan de återstående tio ledamöterna välja in nya personer i församlingen utan avhopparnas stöd?

Den 23 maj uttalade sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, om sin syn på saken:

-Svenska Akademien har att följa nuvarande stadgar och där är det tolv ledamöter som krävs för nyinval. Det finns inga planer nu på ytterligare förändringar av stadgarna, sade hon till SVT.

Arbetar vidare

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har också uppmanat ledamöterna att se över sina förtroendeuppdrag, sätta sig själva i andra hand och fundera över om de är ”till glädje för Svenska Akademien och Nobelpriset” eller om det är ”bättre att de träder tillbaka”.

Nu går ledamöterna på sommaruppehåll. Traditionsenligt träffas man då inte förrän till hösten igen, men ansträngningarna för att försöka hitta en lösning på den komplicerade frågan om nya inval kommer inte att ligga vilande de kommande månaderna. Anders Olsson säger till TT att han kommer att arbeta vidare under ytterligare några veckor innan han går på semester.

Se bakgrunden till krisen inom Svenska Akademien i klippet nedan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer