Foto: TT arkiv

Akademiledamöter kräver Horace Engdahls avgång

Uppdaterad
Publicerad

Tre ledamöter i Svenska Akademien kräver i ett gemensamt brev Horace Engdahls avgång. Först då är trion beredd att arbeta för Svenska Akademien.
”Det finns inget skäl att kommentera en sådan dumhet”, kommenterar Horace Engdahl kravet för SVT.

I ett brev till Anders Olsson, tillförordnad ständig sekreterare, under tisdagen krävde Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund Horace Engdahls avgång, skriver Svenska dagbladet

– Då är vi beredda att bistå Akademien. Då skulle Akademien ha möjlighet att rösta in nya ledamöter, sa Sara Danius som är en av de tre som just nu inte deltar i Akademiens arbete, till Svenska Dagbladet.

I brevet skrev de tre:

”I denna den värsta krisen i Akademiens historia är vi som lämnat arbetet beredda att bistå med återuppbyggnaden. Ett första steg måste vara att välja in en framstående jurist på stol nr 1. Ett oavvisligt villkor är dock att kulturprofilens outtröttlige förespråkare, Horace Engdahl, lämnar Akademien”.

Espmark: ”Engdahl förskansar sig i en bunker”

Under onsdagen förtydligade Kjell Espmark sitt ställningstagande ytterligare i ett eget brev till Svenska dagbladet, där den avhoppade akademiledamoten återigen riktar hård kritik mot Horace Engdahl:

”Horace Engdahl utnyttjar denna svaghet och förskansar sig nu i den bunker som Akademien förvandlats till. Sedan 1786 är han den ledamot som skadat Gustav III:s skapelse ojämförligt mest. Men så länge han så önskar är han oåtkomlig utifrån. Lösningen ligger nu i de övriga ledamöternas händer”, skriver han i brevet till SvD.

Engdahl: Dumheter

”Det finns inget skäl att kommentera en sådan dumhet. Om dessa avhoppare vill återvända till Akademiens arbetsgemenskap, får de lov att göra det utan bisarra krav och åthävor”, skrev Horace Engdahl i ett mejl till Kulturnyheterna som kommentar till brevet under tisdagen.

”Ingen ledamot har rätt att fordra en annan ledamots avgång. Det vet de tre, fast de är litet omtöcknade av den senaste tidens händelser”, fortsatte han.

Den senaste tiden har varit turbulent och flera ledamöter har valt att inte delta aktivt i Akademiens arbete, Danius, Espmark och Englund räknas hit. Endast tio aktiva ledamöter återstår.

Enligt stadgarna krävs minst tolv ledamöter för att välja in nya medlemmar.

”Känner inte till brevet”

Ledamoten Per Wästberg sa under tisdagskvällen att han inte känner till brevet från de tre ledamöterna.

– Jag känner inte till det och jag vill inte kommentera, sa han till SVT.

SVT har sökt Kjell Espmark, Peter Englund, Sara Danius och tf ständige sekreterare Anders Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet