Nobelpriset i litteratur tillkännages vanligtvis vid denna dörr i Börshuset, av Svenska Akademiens ständiga sekreterare. Foto: TT

Misstänkta övergrepp sänkte Nobelpriset i litteratur

Uppdaterad
Publicerad

Fredagen den 4 maj 2018 blev ett datum för historieböckerna. Beskedet om att Nobelpriset i litteratur inte kommer att delas ut i år blev det slutgiltiga priset som Svenska Akademien fick betala för sin hantering av flera års misstänkta sexuella övergrepp med nära kopplingar till institutionen.

Svenska Akademiens kris började i kölvattnet av #metoo när Dagens Nyheter den 21 november publicerade en granskning där 18 kvinnor anklagar en man, som i medier kom att kallas för ”Kulturprofilen”, för sexuella trakasserier och övergrepp.

I dag har de flesta av Sveriges och världens största medier publicerat hans namn, Jean Claude Arnault.

Krisen i Svenska Akademien

Han är gift med den tidigare Akademiledamoten Katarina Frostenson och drev tillsammans med henne kulturscenen Forum i Stockholm, även kallad ”Klubben”.

Bröt kontakten med Arnault

Efter Dagens Nyheters publicering gav dåvarande ständige sekreteraren Sara Danius bilden av att Svenska Akademien var enad och intresserad av att gå till botten med anklagelserna. Den 23 november höll Sara Danius en informell presskonferens där hon meddelade att all kontakt med Jean Claude Arnault bröts.

Han har nekat till brott och delar av den förundersökning som inletts mot honom och gäller sexualbrott har lagts ner.

Flera avhopp i Akademien

Men under hösten utredde en advokatbyrå Jean Claude Arnaults koppling till ledamöterna. Utredningen presenterades för Akademien, som röstade om uteslutning av Katarina Frostenson. Hon fick dock stanna kvar.

Tre ledamöter som röstade för en uteslutning, Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren, lämnade då.

Den 12 april lämnade även Sara Danius och Katarina Frostenson och därefter Lotta Lotass och Sara Stridsberg.

Enligt Dagens Nyheter, som tagit del av advokatutredningen ska Kulturprofilen ha avslöjat namnet på sju Nobelpristagare i förtid. Ekobrottsmyndigheten har nu inlett en förundersökning om ekonomisk brottslighet kopplad till Svenska Akademien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet