Svenska Akademiens ledamot Lotta Lotass. Arkivbild. Foto: TT

Lotta Lotass lämnar in utträdesansökan

Uppdaterad
Publicerad

Akademiledamoten Lotta Lotass har lämnat in en ansökan om utträde ur Svenska Akademien, rapporterar Dagens Nyheter. Detta efter att kungen meddelat att en ändring av stadgarna innebär att ledamöter kan lämna sina stolar.

Författaren och akademiledamoten Lotta Lotass säger i intervjun med DN att hon avvaktat med att begära utträde, men att hon nu skickat in en ansökan efter kungens besked under gårdagen.

– Kungen har gjort ett rådigt och klokt ingripande, säger Lotass till Dagens Nyheter.

”Hoppas att ledamöterna får arbetsro”

Lotta Lotass uppger vidare i intervjun att hon anser att Akademiens arbete är viktigt och att hon hoppas att ledamöterna nu får arbetsro.

– Min tro på Akademien som institution är orubbad. Arbetet som bedrivs är oerhört viktigt och jag hoppas att ledamöterna kan få arbetsro. Inte minst med tanke på alla små eller större uppläsningar, seminarier med mera, runt om i landet; möten kring språk och litteratur som i förlängningen äger rum tack vare Svenska Akademien, säger hon till DN.

Har försvarat Katarina Frostenson

Lotta Lotass valdes in på stol nummer 1 i Svenska Akademien 2009, men har de senaste två åren inte deltagit i institutionens arbete.

Under den turbulens som den senaste tiden skakat Akademien har författaren uttalat sitt stöd för akademiledamoten Katarina Frostenson – vars framtid inom institutionen varit en av orsakerna till den djupa krisen bland ledamöterna.

Lotta Lotass har även i en mejlintervju med DN sagt att hon – i det fall hon deltagit i Akademiens arbete – hade röstat emot en uteslutning av Katarina Frostenson.

Kulturnyheterna söker Lotta Lotass för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet